Občania si nebudú môcť vybrať úspory z vkladných knižiek na doručiteľa

Ľudia si nebudú môcť vybrať úspory z vkladných knižiek na doručiteľa. Opozičný poslanec Igor Hraško (OĽaNO) totiž dnes neuspel v parlamente so svojím návrhom novely Občianskeho zákonníka.
Zákonodarca uviedol, že hoci boli vkladné knižky na doručiteľa zrušené už ku koncu roka 2003, aj po desiatich rokoch, keď bolo sporiteľom umožnené vybrať si svoje nasporené finančné prostriedky, ostalo na vkladných knižkách na doručiteľa ešte približne 25 miliónov eur. Hraško preto chcel opätovne zaviesť možnosť výberu nasporených finančných prostriedkov.
Podľa neho množstvo neprevzatých a v súčasnosti už aj prepadnutých finančných prostriedkov, ktoré ostali na vkladných knižkách na doručiteľa aj po uplynutí zákonných lehôt, je dôsledkom niekoľkých faktorov. „Okrem nevedomosti občanov to mnohokrát bola aj neodbornosť, neochota a laxný prístup finančných inštitúcií v upozorňovaní svojich klientov na potrebu vybratia si finančných prostriedkov zo svojich vkladných knižiek na doručiteľa,“ skonštatoval Hraško.

Súvisiace články

Aktuálne správy