Dávka v nezamestnanosti by sa mala uplatniť v štáte posledného zamestnania

Sociálna poisťovňa (SP) upozorňuje občanov pracujúcich v členskom štáte Európskej únie, Európskeho hospodárskeho priestoru a vo Švajčiarsku, že po ukončení zamestnania by si nárok na dávku v nezamestnanosti mali v zmysle európskej legislatívy uplatňovať v štáte posledného zamestnania.
Sociálna poisťovňa im totiž po návrate na územie Slovenska dávku priznať nemusí. Neprizná im ju v prípade, ak počas práce v zahraničí nemali na Slovensku zachované bydlisko, resp. centrum záujmov.
V tejto súvislosti poisťovňa, že kritériami na určenie centra záujmov sú dĺžka obdobia zdržiavania sa na území daného štátu, miesto, dĺžka a stabilita výkonu zárobkovej činnosti. Kritériom je aj dĺžka trvania pracovnej zmluvy, rodinný stav a rodinné väzby, miesto výkonu akejkoľvek nezárobkovej činnosti, bytová situácia a stabilita tejto situácie, miesto, kde dochádza k zdaňovaniu príjmov.
Sociálna poisťovňa tieto skutočnosti posudzuje na základe Vyhlásenia žiadateľa na účely posúdenia bydliska, ktoré vyplní sám žiadateľ o dávku v nezamestnanosti, ako aj na základe ďalšieho individuálneho dokazovania.
TASR informovala Sociálna poisťovňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy