ŽSR dobudujú infraštruktúru stanice Teplička za 3,9 mil. eur

Výstavbu protihlukovej clony č. 3 a dobudovanie železničnej infraštruktúry v Zriaďovacej stanici Žilina - Teplička zabezpečí firma Swietelsky-Slovakia.

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) vynaložia na výstavbu protihlukovej clony č. 3 a dobudovanie železničnej infraštruktúry v Zriaďovacej stanici Žilina – Teplička (ŽST) 3,214 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (3,86 mil. eur vrátane dane). Ako vyplýva z výsledku verejnej súťaže, zákazku získala firma Swietelsky-Slovakia, spol. s r. o. Bratislava, keď ponuku predložilo deväť uchádzačov. Predpokladaná cena prác bola 5,27 mil. eur bez dane (6,32 mil. eur vrátane dane), zmluvná cena má tak podiel 61 %.

„Dôvodom výstavby je zníženie hladiny hluku z prevádzky ŽST v obci Mojš a zlepšenie pracovných podmienok pre zamestnancov ŽST,“ oznámili železničiari. Železnice vyhlásili verejnú súťaž vlani v októbri. Práce majú trvať štyri mesiace, najneskôr do 30. septembra 2015. Štyria subdodávatelia by mali vykonať 15,55 % z objemu kontraktu. Vybraný zhotoviteľ bude koordinovať svoju činnosť so Združením TIP Žilina 2011, ktoré zabezpečuje prvú etapu výstavby Terminálu intermodálnej prepravy Žilina. Vedúcim členom tohto združenia je česká spoločnosť OHL ŽS, a. s. Brno, ďalšími členmi sú firmy Sudop Brno, spol. s r. o. a Construction Consulting & Services, a. s. Bratislava.

Železnice Slovenskej republiky vznikli 1. januára 1993 a v Obchodnom registri SR sú zapísané od 31. decembra 1993 ako nástupca štátneho podniku. Na základe transformácie a reštrukturalizácie sa od 1. januára 2002 od ŽSR oddelila osobná a nákladná doprava. ŽSR majú základné imanie 800,17 mil. eur, spravujú a prevádzkujú železničnú infraštruktúru, vrátane 3 600 km tratí a staníc.

Spoločnosť Swietelsky-Slovakia, spol. s r. o. bola založená v decembri 1990, špecializuje sa na železničné, inžinierske a iné dopravné stavby. Je dcérskou firmou rakúskej spoločnosti Swietelsky Baugesellschaft m. b. H. so sídlom v Linzi. Predchodcom firmy Swietelsky-Slovakia bola Plánovacia a zriaďovacia spoločnosť s ručením obmedzeným, súčasné meno má od decembra 1999. Základné imanie firmy je 88,93 tis. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy