Kurz eura klesol pod úroveň 1,11 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny sa dnes nedokázal zotaviť z výrazných strát, ktoré zaznamenal od začiatku týždňa. Informovala o tom agentúra DPA.

Euro sa dnes ráno predávalo po 1,1115 USD, pričom predtým jeho kurz dokonca dočasne padol pod úroveň 1,11 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v utorok (19. 5.) napoludnie referenčný kurz na 1,1180 USD/EUR.

Volatilita na devízovom trhu zostáva pomerne vysoká. Najprv euro od polovice apríla posilnilo o 10 centov a teraz od pondelka (18. 5.) jeho kurz klesol o tri centy. Dôvodom prudkého pádu kurzu spoločnej meny sú vyjadrenia ECB. Banka chce z dôvodu nižšej aktivity na finančných trhoch počas leta zrýchliť nákup štátnych dlhopisov v máji a júni.

Aj dnes zostáva hlavnou témou na devízovom trhu menová politika. Americká centrálna banka Fed večer zverejní zápisnicu z posledného zasadnutia menovej rady FOMC. Analytici a investori čakajú na signály, kedy Fed začne zvyšovať úrokové sadzby. Keďže rast americkej ekonomiky sa od začiatku roka spomalil, nikto už nepočíta s tým, že by Fed zvýšil úrokové sadzby už v júni. Čoraz viac je otázne, či sa sadzby začnú zvyšovať ešte v tomto roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy