Rodina vyzbierala 187 miliónov na liečbu rakoviny, peniaze si užili úplne inak

, AP Foto: SITA

Amerika čelí ďalšiemu charitatívnemu škandálu. Istý muž z Tennessee a jeho rodina zneužila 187 miliónov dolárov zozbieraných pre onkopacientov na vlastné účely. Nakúpili si autá aj luxusné dovolenky. Deťom zaplatili školné a zostalo aj na platy v rámci rodinnej firmy. Informovala agentúra AP.

Ide o jeden z najväčších prípadov charitatívneho podvodu v histórii USA, je doň zapojených všetkých 50 štátov. Obvineným je James T. Reynolds a jeho ex-manželka spolu so synom. Zneužili dobrovoľné dary vyzbierané prostredníctvom svojich rôznych charitatívnych organizácií. Tieto charity zbierali 20 dolárové dary od ľudí po celej krajine. Peniaze mali putovať na podporu pacientov s rakovinou, vrátane liekov proti bolesti, dopravy na chemoterapiu a hospicovú starostlivosť. Nakoniec sa ale ukázalo, že rozdeľovanie peňazí neprebiehalo tak, ako malo. Vyšetrovacia správa uvádza, že išlo o "osobné obohatenie sa, charakterizované prebujnenou protekciou so zjavným konfliktom záujmov a nadmernú kompenzáciu."

Po prevalení aféry sa ozývajú aj nespokojní darcovia, tí ale nemajú šancu získať svojich 20 dolárov naspäť. "Peniaze sú z veľkej väčšiny  fuč," povedala Jessica Rich, riaditeľka Úradu na ochranu spotrebiteľa.  

"Zatiaľ organizácia, jej úradníci a riaditelia neboli uznaní vinnými z akýchkoľvek obvinení. Kým sa nepreukáže opak, naše predstavenstvo sa rozhodlo, že nebude pomáhať tým, ktorým sme sa zavaiazli pomoc poskytnúť. Tí čo sú v núdzi, by sa nemali medializovať a nijakým spôsobom zapájať do drahej a rušivej právnej bitky okolo našich charitatívnych praktík, "uviedla vo svojom vyhlásení The Breast Cancer Society, ktorej šéfuje Reynolds mladší. Podobný postup zvolila aj Reynoldsova 'ex-manželka, Rose Perkinsová, ktorá šéfuje Detskému americkému rakovinovému fondu.

James T. Reynolds
Podľa sťažnosti, organizácie pokrývali svoje vysoké administratívne náklady z financií od darcov. Skupina vo svojej finančnej správe hovorí, že sa jej podarilo vyzbierať viac ako 223 miliónov dolárov, čo sú  "dary v naturáliách" , ktoré by boli distribuované medzi príjemcov. Vyšetrovatelia hovoria, že suma bola riadne nafúknutá, čo pomohlo vytvoriť ilúziu, že skupina pracovala efektívnejšie s darovanými peniazmi, než to bolo v skutočnosti. Podľa obvinení podávali obžalovaní "falošné a zavádzajúce" účtovné závierky.

Súdna dohoda o vyrovnaní za peniaze darované medzi rokmi 2008 až 2012 ale k ničomu neviedla. Perkinsova "platobná neschopnosť" rozsudok o vyplatení 30 miliónov úplne znegovala. Aj rozsudok zaplatiť 65,5 milióna dolárov, ktorý súd uložil Reynoldsovi mladšiemu, bol pozastavený potom, čo zložil 75 tisíc. Úradníci už potvrdili, že sa im nepodarilo získať späť žiadne peniaze, ktoré by mohli prostredníctvom štátnych orgánov legitímne distribuovať na charitatívne účely. Odvolávajúc sa na zložitosť prípadu, nedokázali vysvetliť, prečo majú charity povolené pokračovať vo svojej činnosti, aj keď sa medializovalo, že ide o potenciálny podvod. "Dúfam, že to poslúži ako dôrazné varovanie pre každého, kto by sa pokúsil zneužiť láskavosť a veľkorysosť ostatných," povedal generálny prokurátor Virginie, Mark Herring na margo vyšetrovania.

Dobrosrdečným ľuďom tak nezostáva nič iné, len vopred riadne posúdiť, komu svoj finančný dar prevedú. Mala by to byť jedine charita s dlhodobou dobrou povesťou a nie niekto, kto len taktizuje a zdráha sa poskytnúť podrobnú dokumentáciu o tom, na čo sa vlastne zozbierané finančné prostriedky použil.

Súvisiace články

Aktuálne správy