Ako si za peniaze kúpiť šťastnejší život

, yahoofinance Foto:thinkstock

Dá sa to, ale musíte ich minúť správne. Prečítajte si tri dôvody, prečo aj keď zarábať viac, sa pocit šťastia sa akosi nedostavil.

Kupujte si zážitky, nie tovar
Výskumy ukazujú, že míňanie peňazí za tovar vás v dlhodobom horizonte šťastnejším neurobí. Časom si zvyknete na to, že aj najnovší iPhone alebo diamantové náušnice vyblednú, spokojnosť, ktorú v prvom momente priniesli, akosi zoslabla. Skúsenosti a zážitky, tie poskytujú pretrvávajúce vlny šťastia, ktoré môžu trvať aj niekoľko rokov. Máte ich zapísané do pamäte aj dlho po tom, čo ste za ne zaplatili. Nemusí to byť hneď africké safari, alebo bungee jumping. Stačí sa vybrať na túru s priateľmi, alebo zavolať mamu na dobrú večeru.

Zarábajte peniaze, ale nestrácajte čas
To je niečo, čo vám nikto nikdy nepovie. Ak začnete venovať všetok svoj čas a energiu na to, aby ste v práci dosiahli viac, môže to mať príliš vysokú cenu. Nebudete šťastní, ani keď si nájdete výborne platenú prácu, lebo budete musieť stráviť hodiny dochádzaním do kancelárie. Potom si budete brať dobrovoľne nadčasy, aby ste zapôsobili na šéfa. Aj cez víkend si budete sadať pred počítač, minimálne aby ste skontrolovali pracovnú korešpondenciu. Možno si myslíte, že ste šťastní, pretože zarábate viac, ale ste stále pod stresom a postupne sa objavujú aj známky vyčerpania. Máte vôbec čas vychutnať si plody svojej práce? Zamyslite sa.

Buďte aktívne veľkorysí
Obdarovanie ostatných je skvelým katalyzátorom dobrej nálady. Skutočné šťastie prichádza vo chvíli, keď vidíte svoju štedrosť priamo v akcii. Radšej obetujte hodinu alebo dve dobrovoľníctvu osobne, než by ste ticho v anonymite poslali cez mobil darcovskú DMSku. Alebo sa rozhodnite poskytnúť pomoc tak, aby vám chodili pravidelné aktualizácie o tom, kde a ako sa vaše peniaze použijú.

Súvisiace články

Aktuálne správy