Okrúhle narodeniny: Majiteľ firmy venoval zamestnancom akcie za 9 miliónov eur

, ČTK Foto: SITA;YT/Luxottica

Majiteľ talianskeho výrobcu luxusných okuliarov Luxottica Leonardo Del Vecchio sa rozhodol osláviť svoje osemdesiatiny odlišným spôsobom, než býva obvyklé. Namiesto toho, aby prijímal darčeky, radšej obdaroval svojich zamestnancov.

Asi 8 000 zamestnancom v Taliansku rozdá zadarmo 140 tisíc akcií firmy v hodnote zhruba deväť miliónov eur, oznámila to spoločnosť.

"Veľmi, srdečne ďakujem talianskym zamestnancom skupiny, skutočným tvorcom úspechu našej spoločnosti," uviedol Del Vecchio vo vyhlásení. "Týmto malým gestom by som rád ukázal, ako sú zamestnanci pre mňa dôležití. Skutočne mám pocit, ako by sme boli rodina."

Del Vecchio je vďaka svojej firme, ktorá vyrába okuliare značiek RayBan, Chanel, Giorgio Armani, Prada či Oakley, druhým najbohatším človekom v Taliansku. Časopis Forbes jeho majetok odhadol na 20,4 miliardy dolárov.

Vlaňajší rok bol pre firmu Luxottica rekordný. Tržby vzrástli o 6,7 % na 7,6 miliardy eur a čistý zisk o 18 % na 642,6 milióna eur. Spoločnosti sa darilo aj v prvom štvrťroku, kedy jej zisk stúpol o takmer 34 % vďaka vysokému rastu predaja v Severnej Amerike, napísali agentúry DPA a AFP.  V nasledujúcich desiatich rokoch plánuje zdvojnásobiť svoje tržby na 15 miliárd eur. K expanzii pomáha hlavne záujem o značku RayBan v USA. Luxottica má viac ako 60 000 zamestnancov po celom svete.

Del Vecchio založil Luxotticu v roku 1961 v malom mestečku uprostred Dolomitov, neskôr presunul svoje sídlo do Milána, nie je jediný, kto v Taliansku ide nad rámec obvyklých odmien pre svojich zamestnancov. Ďalším príkladom je Michele Ferrero, vlastník firmy na výrobu známej nátierky Nutella,ktorý je hrdý na skutočnosť, že jeho pracovníci nikdy nešli do štrajku. Adriano Olivetti, zakladateľ firmy na výrobu písacích strojov, v roku 1950 ponúkol svojim zamestnancom deväť mesiacov materskej dovolenky a voľno na kultúrne vzdelávanie. Ale ani Del Vecchio neurobil toto gesto po prvý krát. Pri príležitosti 50. výročia firmy rozdal zamestnancom akcie za 7 miliónov eur.
 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy