Nový život absolventa: Desať spôsobov, ako mladí po škole utrácajú peniaze

, yahoofinance Foto: thinkstock

Vysoké školy chrlia každý rok absolventov, ktorí si síce veria, ale s nástupom do vysnívanej práce to až tak ružové nie je. Navyše v mnohých prípadoch sa dostávajú pred neľahkú úlohu. Po prvý krát v živote sa musia postarať o svoje financie.

Mladí po niekoľkých rokoch strávených v škole sú zvyknutí, že u rodičov nájdu vždy útočisko. Doma, to je teplá strava a rodina, o ktorú sa môžu kedykoľvek oprieť. V skutočnosti ale už dávno nadišiel čas prevziať kontrolu nad svojimi peniazmi. Doteraz sa výdavky točili okolo zábavných vecí. Obed s priateľmi, nakupovanie, večerné vyrazenie si. Nie sú zvyknutí venovať priveľa pozornosti tomu, za čo míňajú, pretože nehrozí riziko, že zrazu nebude na zaplatenie nájmu. Prichádza veľká zmena v živote, pokiaľ ide o peniaze a prístupu k nim.

Krátko po promócii sa objavujú dosť pochmúrne otázky. Dokážem pokryť svoje každodenné výdavky? Môžem si dovoliť vziať pôžičku? Dokážem splácať hypotéku? Mám si už začať odkladať na dôchodok? Je to pri tom rovnaké ako keď ste ako študent mali svoj mesačný rozpočet. Po skončení školy už márnotratné míňanie musí ísť bokom. Bývanie sa stane najväčším nákladom, pritom mnoho mladých ľudí nemá ani potuchy, ako veľmi môžu čo sa týka bývania, "vyskakovať“. Často sa v tomto smere prerátajú a na všetko ostatné zostáva zrazu veľmi málo. Je ťažké držať sa zle nastaveného rozpočtu.

Bývanie
Mnoho finančných poradcov hovorí o pravidle 50-30-20. Čiže 50 % platu ide na nutné potreby, 30 % na to čo by ste chceli a 20 % na sporenie. Ťažko povedať, či pri prvom zamestnaní takýto pomer môže fungovať. V každom prípade by na bývanie nemalo ísť viac než 60 % z položky potrieb, alebo 30 % z celkového platu. Znie to nemožne ak máte nízky plat vo väčšom meste. Tam, kde je nájomné zvyčajne vysoké a kde mladí zvyčajne chcú žiť.

Míňanie ako rituál
Určite poznáte vo svojom okolí niekoho, kto síce zarába pekne, ale na konci mesiaca už nemá takmer nič. Stačí každodenné posedenie v kaviarni, či krčme. Neraz ani nejde o chuť, ale potrebu zabehnutej rutiny. Je dobré si nájsť nový, menej finančne náročný zvyk, ísť na prechádzku pred prácou, alebo si dať každé ráno kávu doma.

Šetrenie na dôchodok
Môže sa zdať smiešne rozmýšľať hneď po škole o budúcej penzii. Ale nástup do prvej práce je dobrým dôvodom zamyslieť sa, koľko sme schopní si na dôchodok odkladať. Určiť si percento. Začať krok za krokom, nemusí to byť hneď polovica príjmu.

Nákupy bez rozmyslu
Stačí nevinná prechádzka po nákupnom centre. Nikdy to nemôže skončiť inak, ako že v košíku skončia aj veci, ktoré v skutočnosti nepotrebujete. Výdavky za veci, ktoré vám neprinášajú žiadnu hodnotu. Prejdite si nákupný zoznam pre potraviny alebo drogériu a držte sa ho. Len žiadne výnimky. Kontrolujte si , kedy je tovar v akcii a urobte si zásoby. Využívajte vernostné zľavy.

Ignorovanie poplatkov
Neexistuje žiaden hlúpejší výdavok, ako platiť za prístup k vlastným peniazom. Neplaťte zbytočne za výber z bankomatov, vyhnite sa kontokorentným poplatkom. Nechoďte zbytočne do debetu, alebo do pôžičiek z kreditných kariet. Využite služby on-line banky. Ak ste spokojní so svojou bankou a máte prehľad o pohybe na účte, možno aj prostredníctvom smartfónu, nemusíte sa dostať do červených čísel, potom ani nehrozí žiadna facka v podobe nečakanej pokuty.

Nákup nepotrebných vecí
Myslíte si, že sa bez káblovky nezaobídete? Musíte mať najrýchlejšie pripojenie k internetu? Skutočne je vpre vás dôležité byť členom prominentnej posilňovne? Prehodnoťte na mesačnej báze tieto výdavky, či majú svoje opodstatnenie. Škrtnite zbytočnosti. Všetko, čo môžete získať za nižšiu cenu. A čo je najdôležitejšie, sledujte za čo všetko mesačne platíte zo svojho účtu, aby ste dokázali riadiť svoje cash flow.

Zbytočne lacné alternatívy
Neprepadnite nutkaniu za každým siahnuť po tom najlacnejšom. Nie vždy to má zmysel. Niekedy aj lacný nábytok vyjde draho, ak ho po krátkom čase musíte nahradiť novým. Namiesto slabého lacného vysávača sa oplatí vziať si niečo, čo vám skutočne uľahčí prácu a vydrží viac než len dva tri mesiace. Zamerajte sa na cenu a kvalitu z dlhodobého horizontu.

Splátky úveru
Využite čas, kým nie ste zaťažení žiadnymi pôžičkami na to, aby ste sa dostali finančne do pohody. To znamená, zvyknúť si na život s novým príjmom a zvládnuť pokušenie utrácať viac, než si môžete dovoliť. Radšej si vytvorte vankúš rezerv, určite sa vám zíde, ak raz hypotéku splácať začnete. Nový odliv z rozpočtu tak nemusí predstavovať až taký šok. Či už máte prostriedky na úver  odložené, alebo nie, ak dokážete splácať viac, choďte sa poradiť o podmienkach do banky. Vašim cieľom je znížiť výšku úrokov, ktoré musíte zaplatiť.

Výhodné ponuky
Aj vám chodia do mailu neustále upozornenia na tie najvýhodnejšie ponuky? Je to dobrá informácia, ak tam nájdete veci, ktoré budete kupovať tak či tak. Máte v pláne večeru vo dvojici? Kupón  do roztomilej talianskej reštaurácia, ktorú ste aj tak chceli vyskúšať, je múdre rozhodnutie. Ale ak sú vo výhodnej ponuke napríklad slúchadlá, ktoré nepotrebujete, nákup radšej odložte. Ak pre vás tovar nemá pridanú hodnotu, za ktorú by ste boli ochotní zaplatiť aj plnú sumu, nemá zmysel špekulovať. Opatrne aj s vyskúšaním zadarmo.

Lenivosť
Po dlhom dni v práci je ľahké presvedčiť samého seba, že nemáte čas ani energiu, ešte začať niečo variť. Takže hľadáte jednoduchšiu možnosť. Možno menej zdravšiu, ale hlavne nákladnejšiu. Príprava jednoduchého šalátu, cestovín, alebo omelety by bolo lacnejšie a aj dostatočne rýchle. Musíte si nastaviť pravidlá kedy objednávať jedlo a kedy nie. Objednávať, ak sa zdržíte v práci a až do určitej hodiny. A doma variť napríklad tri krát do týždňa. Rovnaká logika platí, ak použijete najlacnejší taxík, lebo sa vám už dnes nechce nikam šliapať. Alebo zájdete do salónu, lebo si nechty aj tak nedokážete tak dokonale upraviť, ako to robia tam. Niektoré z týchto vymožeností bude stoja za všetky peniaze, bezpochyby. Ale ak máte napätý rozpočet, budete sa musieť rozhodnúť. Záleží na vás.

Súvisiace články

Aktuálne správy