V4 žiada obmedziť dominantné postavenie obchodných reťazcov

Zlepšiť postavenie domácich farmárov môže podľa ministrov pôdohospodárstva Visegrádskej štvorky, Bulharska, Rumunska a Slovinska spoločný rámec správania sa obchodných reťazcov v EÚ.

Európska komisia (EK) by mala obmedziť dominantné postavenie obchodných reťazcov v potravinovej vertikále. Vyplýva to z rokovania ministrov pôdohospodárstva Visegrádskej štvorky (V4) rozšírenej o zástupcov z Bulharska, Rumunska a Slovinska. „Pokiaľ sa neurobí spoločná iniciatíva a spoločný rámec pre správanie obchodných reťazcov v rámci celej EÚ, nebude možné zlepšiť postavenie domácich farmárov,“ povedal po rokovaní minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek.

Šéf rezortu zároveň vyjadril spokojnosť s prijatím spoločného vyhlásenia ministrov pôdohospodárstva V4 a Bulharska, Rumunska, Slovinska, ktoré posielajú EK. „Vyzývame Európsku komisiu, aby pripravila súbor opatrení na zamedzenie dominantnej ekonomickej sily obchodných reťazcov,“ priblížil Jahnátek. Priebežné stanovisko EK žiadajú do konca tohto roka.

Ministri v utorok diskutovali aj o zjednodušení Spoločnej poľnohospodárskej politiky. Ako ďalej vysvetlil Jahnátek, viacerí zúčastnení zástupcovia zdôraznili vo svojich príhovoroch, že pri formovaní novej Spoločnej poľnohospodárskej politiky sa predpokladalo zjednodušenie čerpania prostriedkov či uľahčenie života malým farmárom. „Bohužiaľ, už pri prvom roku fungovania novej Spoločnej poľnohospodárskej politiky musíme konštatovať, že tieto procesy idú v mnohých prípadoch presne opačným smerom,“ upozornil minister Jahnátek.

Podľa neho nová politika tlačí na farmárov a robí z nich úradníkov. „Neuveriteľným spôsobom sa komplikujú procesy z hľadiska kontrol pri čerpaní európskych prostriedkov,“ dodal. Zástupcovia V4, Bulharska, Rumunska a Slovinska preto žiadajú od EK zníženie administratívnej záťaže v rámci spoločnej politiky. Treťou témou spoločnej diskusie bol aktuálny vývoj v procese FOREST EUROPE.

Súvisiace články

Aktuálne správy