Sberbank uvažuje o odchode aj zo slovenského trhu, rozhodne sa do polovice roka

, TASR Foto: SITA

Spoločnosť Sberbank Europe, ktorá patrí do ruskej skupiny Sberbank, pripravuje reštrukturalizáciu svojho medzinárodného biznisu. V jej rámci chce opustiť menšie trhy. Môže sa to dotknúť aj Slovenska. Informoval o tom internetový portál českého denníka Hospodářské noviny (HN).

Sergej Gorkov, podpredseda predstavenstva celej skupiny, koncom minulého týždňa navštívil Prahu, kde sa stretol s hlavnými klientmi finančného ústavu z Česka i ďalších krajín, ako aj so zamestnancami českej dcéry. "Teraz uvažujeme o tom, ktoré menej významné trhy v Európe opustíme. Ale môžem vás uistiť, že v Česku, ktoré považujeme v regióne za kľúčové, určite zostaneme," uviedol v rozhovore pre HN ruský bankár.

Na otázku, z ktorých trhov hodlá Sberbank odísť, odpovedal: "Posudzujeme rôzne možnosti. Nevylučujem, že niektoré trhy, kde je náš podiel nepatrný, opustíme, lebo nemá zmysel tam ďalej podnikať, to by sme museli ísť do akvizícií. Radšej sa sústredíme na krajiny, ktoré sú pre nás naozaj dôležité, a medzi nimi je aj Česko."

Slovensko podľa nebo patrí medzi menšie trhy, pričom Sberbank ešte zváži, či zostane alebo sa stiahne. To sa týka aj ďalších krajín, ako sú Bosna a Hercegovina, Slovinsko, Srbsko alebo Maďarsko. "Predpokladám, že rozhodneme niekedy v polovici tohto roka," dodal Gorkov.

Sberbank Europe podľa jeho slov počas minulého roka prišla o vklady v hodnote približne 400 miliónov eur. "Odliv postihol predovšetkým dva trhy – slovenský a český. Nešlo vôbec o to, že sme robili niečo zle, ale o to, že v štruktúre vkladov mali značný podiel inštitucionálni investori, ako v Česku, tak aj na Slovensku. Situácia sa však počas tohtoročného prvého štvrťroka otočila k lepšiemu," dodal Gorkov.
"Skupina Sberbank mení biznis model v Európe s cieľom budovať profitabilnú, samofinancovateľnú a modernú bankovú skupinu," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa Sberbank Slovensko Ľubomíra Chmelová.

Český denník Lidové noviny začiatkom tohto roka informoval, že záujem o slovenskú banku majú viacerí uchádzači, vrátane finančnej skupiny Penta. "Skupina Penta dlhodobo deklaruje záujem o bankový sektor v regióne strednej Európy. Dôkazom toho je aj vlastníctvo Prima banky na Slovensku. V tejto chvíli však naše ďalšie kroky v tomto segmente nebudeme komentovať," povedal pre TASR hovorca finančnej skupiny Gabriel Tóth.

Penta by však nemusela byť jedinou finančnou skupinou, záujem by mohla mať aj J&T. "Neustále hľadáme potenciálne investičné príležitosti na trhu. No nekomentujeme ich, v zásade sa vyjadrujeme až k uzavretým transakciám," priblížila PR manažérka J&T Banky Linda Gáliková.

Majoritným akcionárom Sberbank Slovensko je Sberbank Europe AG so sídlom vo Viedni. Materskou spoločnosťou je Sberbank Rusko so sídlom v Moskve. Ruský bankový gigant vstúpil na slovenský trh vo februári v roku 2012.

Súvisiace články

Aktuálne správy