Americká ropa pokračuje v poklese, obchoduje sa okolo 59,50 USD za barel

Ceny ropy sa dnes ráno vydali opačnými smermi. Americká ropa pokračovala v oslabovaní po miernom znížení v pondelok (18. 5.), naopak, severomorská ropa Brent mierne posilnila. Americká ropa WTI sa obchoduje okolo úrovne 59,50 USD (52,24 eura) za barel. Informovali o tom agentúry DPA, RTTNews a Bloomberg.
Dôvodom pondelkového zlacnenia čierneho zlata bolo posilnenie dolára voči niektorým dôležitým menám. Boje v Iraku a Jemene oživili obavy z prerušenia dodávok z regiónu. Vplyv tohto faktora však vykompenzovali očakávania, že ťažba z bridlíc v USA sa môže rýchlo zotaviť, čo by opäť zvýšilo ponuku na trhu.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s júnovým kontraktom sa dnes ráno 7.36 h SELČ predával po 59,52 USD. To je o 9 centov viac ako v pondelok na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas pondelka oslabil o 26 centov alebo 0,4 % a uzavrel na úrovni 59,43 USD za barel. Júlový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zdražel o 10 centov na 66,17 USD za barel.
Aj keď sa ceny čierneho zlata v poslednom čase zotavili zo svojho polročného prepadu, situácia na trhu sa zásadnejšie nezmenila. Proti slabému dopytu stojí vysoká ponuka. Prudký pokles cien donútil amerických producentov k zníženiu nákladov, čo medzičasom viedlo k zvýšeniu ich ziskovosti, uvádza sa v analýze Saxo Bank. Koniec boja o trhové podiely medzi americkými producentmi a Organizáciou krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) je stále v nedohľadne.

Súvisiace články

Aktuálne správy