Predaj a prenájom vozňov ZSSK Cargo sa môže uskutočniť

Protimonopolný úrad SR minulý týždeň už schválil posledné dokumenty nevyhnutné pre uzavretie transakcie na predaj a spätný prenájom nákladných vozňov Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia nemeckému strategickému investorovi VTG.

Predaj a spätný prenájom nákladných vozňov štátnej Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s. (ZSSK Cargo) nemeckému strategickému investorovi VTG, sa môže onedlho uskutočniť. Protimonopolný úrad SR (PMÚ) minulý týždeň už schválil posledné dokumenty nevyhnutné pre uzavretie transakcie. „Teraz bude nasledovať proces samotného odovzdávania vagónov,“ povedal v pondelok na tlačovej besede minister dopravy Ján Počiatek. Tvrdí, že predaj vagónov neznamená privatizáciu samotného štátneho Carga.

Základným zmyslom transakcie podľa ministra dopravy bolo nájsť veľmi silného partnera pre podporné činnosti, ktoré vykonáva ZSSK Cargo, a zároveň postupne znížiť jeho zadlženosť. Dlh štátneho dopravcu sa znížil z pôvodných 450 mil. eur na 320 mil. eur a po ukončení transakcie by mal klesnúť na 150 mil. eur s výhľadom na 130 mil. eur. „Znamená to úplne odlišnú spoločnosť, ekonomicky oveľa silnejšiu, pripravenú dlhodobo fungovať a prinášať pozitívne hospodárske výsledky aj príjmy pre štát,“ dodal Počiatek. Prvá vláda Roberta Fica poskytla štátnemu Cargu pôžičku 166 mil. eur, ktorú dodnes spláca.

Spoluinvestorom VTG v spoločnosti AAE Wagon, a.s., ktorá získa 66 % akcií firmy Cargo Wagon, a.s., sa stala maltská investičná spoločnosť Solveq Funds. ZSSK Cargo bude mať v Cargo Wagon podiel 34 %. Víťazom vlaňajšieho tendra na získanie majoritného podielu v Cargo Wagon, ako aj predaj a spätný prenájom štátnych vagónov bola pôvodne švajčiarska spoločnosť AAE. VTG po nedávnom prevzatí AAE sa stala najväčšou európskou privátnou spoločnosťou na lízing nákladných vozňov.

ZSSK Cargo predá majoritnému majiteľovi Cargo Wagon 12 342 železničných vozňov za 216,6 mil. eur a peniaze použije na svoje oddlženie. Štátny dopravca si následne spätne prenájme 8 216 vozňov na osem rokov, s opciou na ďalších osem rokov, za 10,35 eura za vozeň na deň. Prenájom vozňov na osem rokov má tak stáť vyše 248 mil. eur. AAE pôvodne ako jediná ponúkla za 66 % v Cargo Wagon 7 mil. eur, minimálna cena bola 6,6 mil. eur. Zároveň sa zaviazala zaplatiť za revíziu vozňov za osem rokov 80 mil. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy