Pochmúrna realita rýchleho rastu ekonomiky

, Quartz Foto: SITA

Výrobný závod Kentex v priemyselnej štvrti neďaleko Manily minulý týždeň zachvátil oheň. Zomrelo 72 robotníkov. Je to prejav slabosti v srdci jednej z najrýchlejšie rastúcich ekonomík Ázie.

Vďaka kombinácii rastu outsourcingu práce a verejných výdavkov, vrátane oblasti infraštruktúry súvisiacej s výrobou, je ekonomika Filipín za ostatné roky jednou z najrýchlejšie rastúcich v Ázii. Porazila dokonca aj Čínu. Krajina sa môže pochváliť jednou z najmladších a najrýchlejšie rastúcich populácií v regióne. Zásadnou zložkou hospodárskeho úspechu na Filipínach je rast vo výrobnom sektore.

Ako inak, za všetkým treba hľadať peniaze. Filipíny majú jednu z najnižších priemerných robotníckych miezd vo výrobnom sektore v Ázii. Tvrdí to prieskum japonských spoločností za rok 2014, ktoré zadávajú výrobu do regiónu. Ale je to stále viac ako dvakrát toľko, čo zarábajú v Bangladéši.

Supernízke mzdy v Bangladéši sú zaujímavé predovšetkým pre výrobcov obuvi a textilu. Filipíny sa snažia prilákať výrobu sofistikovanejšiu. Ekonómovia sa domnievajú, že výroba má zásadný význam pre dlhodobý rozvoj krajiny, a konzultanti už dokázali zadefinovať "kľúčové odvetvia" pre krajinu v nasledujúcich 20 rokoch. Dobre platené pracovné miesta sú kľúčom k zvýšeniu domácej spotreby a k stabilnému hospodárskemu rastu na Filipínach.

Filipínski úradníci nedávno vyhlásili, že Foxconn sa už obzerá po novom výrobnom trhu pre produkty Apple, lebo mzdy v Číne rastú. Na Filipínach sa v ostatných rokoch usídlili rôzne japonské firmy od výrobcov bicyklov až po automobilky. Vláda tlačí na stratégiu prilákať do krajiny globálnu výrobu. Ale po minulotýždňovom požiari si to firmy asi dvakrát premyslia. Výrobnú fabriku na topánky vlastnila miestna spoločnosť, pracovné podmienky tam boli podľa výpovedí neuveriteľne ponuré, o štandardoch nemôže byť ani reč, vládla tam neuveriteľná nedbalosť. Ako napísala agentúra AFP, veľa pracovníkov v továrni bolo prijatých subdodávateľmi, zaplatili im mzdu nižšiu ako je minimálna mzda, pričom pracovali dlhé hodiny s nebezpečnými materiálmi. Mreže na oknách znemožnili pracovníkom únik, keď sa zle skladované materiály chytili a fabrika nemala žiadne bezpečnostné zariadenie pre prípad požiaru. Len 60 % podnikov na Filipínach dodržiava vládou predpísané pracovné normy, "Je to len jedna fabrika, ale reprezentuje… aký druh tovární funguje v tejto krajine," povedal Alan Tanjusay, hovorca najväčšieho pracovného združenia pre AFP.

Súvisiace články

Aktuálne správy