Priemerná hodinová mzda v Česku je nižšia ako na Slovensku

, TASR Foto: thinkstock

Ani po štvrťstoročí od začiatku prechodu k trhovému systému sa mzdy v Česku nepriblížili úrovni na západ od jeho hraníc. Informuje o tom portál denníka iDNES.

Českí zamestnanci v priemysle a v službách zarábali vlani podľa údajov Eurostatu v priemere 6,9 eura (približne 190 Kč) na hodinu, čo nedosahuje ani 30 % napríklad nemeckej úrovne.
Odbory v Česku sú, aj napriek niektorým úspechom v rokovaniach o platoch, veľmi slabé. Problémom je aj to, že v posledných šiestich rokoch reálne mzdy prakticky nerástli. V roku 2008 bola priemerná reálna hodinová mzda podľa Eurostatu 6,7 eura. Nemecký zamestnanec sa môže radovať z toho, že za rovnaké obdobie stúpla jeho priemerná mzda z 21,8 na 24,4 eura.

Pomalý rast domácich zárobkov vynikne najmä pri porovnaní s okolitými štátmi. Slovensko štartovalo s oveľa nižšej úrovne, ale platy sa približujú nemeckým zárobkom rýchlejšie. Vlani Slováci dokonca českú hodinovú mzdu prekonali. Slovenský zamestnanec si podľa európskej štatistiky za hodinu zarobí v priemere 7,1 eura.

Pomalý rast hodinovej mzdy je podľa ekonóma Jana Švejnara odrazom zle nastavenej hospodárskej politiky. "Platy mohli byť teraz o 30 % vyššie, v niektorých odvetviach i o viac. Nebrať o 30 % viac mesiac čo mesiac, rok čo rok, to je pre väčšinu ľudí veľká strata," uviedol Švejnar.

Najvyššia priemerná hodinová mzda v EÚ je v Dánsku (35 eura), Nemecko sa nachádza za ním o sedem miest nižšie. Najmenej zarábajú Bulhari 3,2 eura). Poliaci sú v porovnaní s Čechmi o 10 centov horší. Priemernú mzdu Grékov Eurostat neuviedol.

Súvisiace články

Aktuálne správy