Šéf úspešnej firmy GoPro: Kamaráti buďme, ale dlhy sa plaťme

, Bloomberg Foto: SITA

Pred 10 rokmi dal GoPro miliardár Nick Woodman sľub svojmu spolužiakovi, dnes ho to stálo 229 miliónov dolárov.

Zakladateľ a šéf GoPro vyplatil 4,7 milióna akcií v hodnote 229 miliónov dolárov, tak ako to pred desiatimi rokmi sľúbil svojmu vtedajšiemu spolužiakovi. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Neil Dana chodil s Woodmanom  na University of California v San Diegu, neskôr sa stal prvým zamestnancom v GoPro. V súčasnosti pracuje ako riaditeľ spoločnosti pre hudbu a špeciálny predaj.

Keď bola firma vo svojich začiatkoch, Woodman sľúbil Neilovi vyplatiť 10 % všetkých peňazí, ktoré zarobí z predaja akcií GoPro. Woodman založil firmu v roku 2004, pôvodne sa zmeriaval iba na zápästné popruhy pre malé kamery, nakoniec sa ale pustil do výroby samotného hardvéru.

V roku 2011, získal Niel Dana 6 miliónov opcií a 270 000 obmedzených akciových jednotiek, píše Bloomberg.  Woodman sa zaviazal, že keď bude treba, všetko to vyplatí. Dana zaplatil 3,6 milióna dolárov, aby si uplatnil svoj nárok. Woodmanovo čisté imanie kleslo na 2,3 milardy dolárov po tom, čo vrátil spomínaných 229 miliónov.

Akcie GoPro išli do verejného obchodovania 26. júna 2014. Podľa dokumentov SEC sa stali Woodmanovi rodičia aj dve sestry milionármi, samotný Woodman je miliardár. Woodman bol najlepšie plateným šéfom v USA v minulom roku, s kompenzáciou 4,5 milióna obmedzených akciových jednotiek v hodnote 284 500 000 dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy