Cena WTI v závere obchodovania klesla, Brent zdražela

Severomorská ropná zmes tento týždeň v závere obchodovania ožila a zmazala predchádzajúce straty, ale cena americkej WTI klesla. Obchodníci totiž začínajú špekulovať, či rast cien ropy za uplynulý mesiac a pol bude pokračovať vzhľadom na fakt, že ponuka komodity na trhoch stále vysoko prevyšuje dopyt. Informovala o tom agentúra Reuters.
Cena Brentu od konca marca vzrástla o zhruba 20 % a cena WTI sa zvýšila o takmer 30 %. Najnovšie štatistiky o vývoji ropných zásob v USA však ukázali, že sa držia blízko 80-ročného maxima. To podľa niektorých analytikov signalizuje, že cena ropy je nadhodnotená a dôjde k jej korekcii.
Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v júni uzavrel v piatok (15.5.) obchodovanie pri cene 59,69 USD (52,69 eura). To je o 19 centov menej ako v predchádzajúci deň. Ale za celý týždeň cena WTI vzrástla, už deviaty týždeň po sebe.
Júnový kontrakt severomorskej ropnej zmesi Brent v posledný deň obchodovania zdražel o 11 centov na 66,81 USD za barel a aj za celý týždeň sa cena Brentu zvýšila, už piatykrát v rade.

Súvisiace články

Aktuálne správy