Zisk OTP banky v 1. kvartáli klesol o 67 %

Čistý zisk najväčšej maďarskej banky OTP Bank sa v 1. štvrťroku znížil o 67 %. Dôvodom sú straty jej ukrajinskej a ruskej divízie. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Presnejšie, čistý zisk celej skupiny OTP sa za tri mesiace do konca marca znížil na 1,9 miliardy HUF (6,18 milióna eur) z 5,9 miliardy HUF v 1. kvartáli 2014, keďže jej dcéry na Ukrajine a v Rusku vykázali dohromady stratu 22,7 miliardy HUF.
Finančný riaditeľ banky László Bencsik však upozornil, že aj keď sa obe dcéry, teda ukrajinská aj ruská, ešte tento rok nevrátia k zisku, ich straty budú menšie ako vlani.
Dodal, že OTP, ktorá má divízie v 9 krajinách strednej a východnej Európy vrátane Slovenska, očakáva „veľmi pomalé“ zotavovanie v Rusku a na Ukrajine, a preto len opatrne obnoví svoje úverové aktivity v tomto regióne. To je v rozpore s vyhlásením predsedu predstavenstva Sándora Csányia, ktorý minulý mesiac povedal, že ukrajinská divízia by sa mohla ešte tento rok dostať z červených čísiel.
Celkové náklady OTP na zlé úvery v sledovanom období klesli, ale na ruskom trhu prudko stúpli. Aj konverzia úverov v zahraničných menách na forinty na domácom, maďarskom trhu v 1. kvartáli pozitívne prispela k poklesu zlých úverov.
Strata banky na Ukrajine dosiahla v 1. štvrťroku 11,3 miliardy HUF aj so započítaním straty vo východných regiónoch, ktoré kontrolujú povstalci. A ruská dcéra OTP vykázala stratu 11,4 miliardy HUF.
Naproti tomu bulharská divízia banky dosiahla doteraz svoj najvyšší kvartálny zisk 17,6 miliardy HUF.

Súvisiace články

Aktuálne správy