Fanúšik hip-hopu sa chcel vyjadrovať v gangsta štýle: Z nápadu môže byť miliónový obchod

, businessinsider Foto: FIVE Video: Youtube

Rovnako ako mnoho iných poľských tínedžerov aj Mateusz Mach je zbláznený do hip-hopu. Je to niečo, s čím sa dokázal identifikovať. Ale na rozdiel od rovesníkov sa rozhodol aj v tomto smere podnikať. Po šiestich mesiacoch práce, ponúkol Five, aplikáciu pre Android, iPhone a Apple Watch, ktorá umožňuje namiesto emotikonu poslať gesto, rovnako ako to robia rapperi.

Malo to byť rýchle, jednoduché a predovšetkým zábava. Mach hovorí, že jeho priatelia už aplikáciou medzi sebou pri vyjadrovaní používajú. Poznajú presne, čo si treba predstaviť pre každý jeden signál. Vlastné znamenia sa dajú posielať aj cez Facebook Messenger. "Je to rýchlejšie než písanie," hovorí Mach.

Mach spolu s dvoma ďalšími programátormi strávil posledných šesť mesiacov prácou na aplikácii, peniaze získal od miestneho investora, pre ktorého už predtým pracoval. Jeho predchádzajúca aplikácia, sagepark.pl, ktorá už v súčasnosti nie je funkčná, mala počas vrcholu popularity 10 000 užívateľov. Ale to bola to hlúposť bez nejakého reálneho využitia, ako sa Mach dosvedel v spätnej väzbe, ktorú dostáva od užívateľov. V prípade Apple Watch a použitia gesta vyjadreného rukou, to je už ale iné. Signály dokážu oznámiť väčší význam, bez toho, aby ten druhý videl, čo mu hovoríte. A čo je možno ešte dôležitejšie, ide o skvelý nástroj na komunikáciu v medzinárodnej posunkovej reči (ISL). Mach hovorí, že niektorí nepočujúci už aplikáciu na rýchlu komunikáciu používajú. Preto už začal pracovať na tom, ako dostane ISL slovník do svojej aplikácie. Tak aby sa rýchlo vyhľadal slová a ich ekvivalenty. Ak to vyjde, Mach nevylučuje možnosť, že sa z aplikácie neskôr stane plnohodnotný prekladač.

Dnes musí Mach rozdeliť svoj čas medzi prácu na aplikácii Five a štúdiu na International Baccalaureate. Už čoskoro sa chystá predviesť svoj nápad zákazníkom a investorom na nadchádzajúcom festivale Bitspiration v poľskom Krakove. Svoju budúcu kariéru vidí v oblasti technológii, a určite bude rád, ak ho do tohto sveta Five vystrelí. "To by mohlo byť v pohode, yo," hovorí Mach. "Ak by som dokázal získať peniaze," dodáva.

Súvisiace články

Aktuálne správy