Krugman obviňuje technológie: Majú nulový vplyv na ekonomiku, nepredstavujú žiaden pokrok

, CNBC Foto: SITA

Miera nezamestnanosti v USA a vo Veľkej Británii je možno nízka, ale produktivity týchto krajín dokazujú, že obe ekonomiky nie sú ani z ďaleka zdravé. Tvrdí to nobelovec Paul Krugman.

Ako tento slávny keynesiánec na svojej prednáške vyhlásil, ide "bezprecedentné stagnovanie v produktivite" vo Veľkej Británii od roku 2006, s tým, že USA tiež nie sú na tom "skvelo."

Podľa Krugmana je za týmto schodkom  niekoľko dôvodov. Spomenul nedostatok zlepšení na poli  technológií aj možnosť, že Veľká Británia bola "zastrená depresiou." "Všetky technológie počnúc iPhonom mali nulový vplyv na britskú ekonomiku. Neurobili vôbec žiadny pokrok aj napriek všetkým týmto veciam," povedal publiku. Krugman žartoval, že Apple iPhone, uvedený na trh v roku 2007, nepredstavuje pokrok v produktivite práce, ale skôr mal nepriaznivý vplyv na pozornosť ľudí. Uviedol tiež, že tajomstvo nízkej nezamestnanosti, ale aj nízkej produktivity, môže byť vysvetlené samozamestnávaním, alebo že  "veľa ľudí robí konzultantov sebe samým." "Zamestnanosť je na tom dobre, ale to je naozaj, ale naozaj divná vec," dodal.

Hlavným argumentom Krugmana je, že predpokladané fiškálne sprísnenie sa v skutočnosti v roku 2013 zastavilo, aby sa hospodárstvo zotavilo a voliči mali dôvod ísť k volebným urnám. "Najväčšou výzvou (pre Veľkú Britániu), je to, že vláda verí svojej vlastnej propagande," povedal v diskusnom paneli. "Dal šancu tomu, aby sa rovnaké chyby zopakovali znova."

Krugman sa odvolával na "ničivé, destabilizujúce politiky" a obhajuje veľké verejné investičné programy, vo Veľkej Británii dokonca vyzval študentov v publiku aby sa sformovali do hnutia proti súčasnej politike úsporných opatrení. "Pokúste sa organizovať, pretože koleso sa bude otáčať a bude tu ďalšia šanca, ale to ešte ťažko môžete vidieť týždeň po voľbách," povedal Krugman

Známy ekonóm bol hlasným kritikom britskej vládnej politiky v priebehu posledných piatich rokov. Program vládnucej Konzervatívnej strany a jej fiškálne obmedzenia schválil Medzinárodným menový fond. Strana bola znovuzvolená minulý týždeň s ešte väčším počtom parlamentných kresiel, než vo svojom prvom funkčnom období.

Kolegovia z panelu na University of Oxford boli rovnako ostrí pokiaľ ide o vládnucich konzervatívcov. Martin Wolf, šéf ekonomických komentátorov v denníku Financial Times, vyhlásil, že krajina nebola riadená "rozumnými ľuďmi", a že ekonomika Veľkej Británii bola "úplný zmätok." Vyzval politikov k podpore inovácií, reformám v štátnej správe a liberalizácií zákonov územného plánovania, aby mohla začať výstavba ďalších domov. Nie všetci analytici a ekonómovia sa domnievajú, že vlády by mali viac utrácať, harvardský historik Niall Ferguson začala ostrou kritikou Krugmana minulý víkend, argumentoval vo Financial Times, že keynesiánski  ekonómovia boli "potupne pokorení" na základe výsledkov volieb vo Veľkej Británii.

Produktivita bola horúcou témou tohto týždňa vo Veľkej Británii, Mark Carney, guvernér Bank of England má tiež obavy. Ekonómovia hovoria o nízkych príjmoch, nedostatku kvalifikovaných profesií a nových zamestnancoch, ktorý musia vziať prácu, ktorú doteraz nerobili.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy