Oligarcha vymyslel plán, zneužil banky na miliardový podvod

, Politico Foto: grab youtube/ rosija 1; moldova.ru

Malá európska krajina sa nestačí čudovať, aké závratné množstvo peňazí mohlo zmiznúť z jej bánk. Suma je obrovská, predstavuje zhruba 15 percent HDP Moldavska

Napätie v malom Moldavsku v posledných niekoľkých mesiacoch rastie. Vynorili sa správy, že z troch popredných bánk v krajine chýba asi miliarda dolárov, peniaze vybrali pár dní pre parlamentnými voľbami v novembri minulého roka. Zmiznutie peňazí vyvolalo otázky, nielen o zodpovednosti, ale o systémoch pre sledovanie bankového sektora. A čo je možno najdôležitejšie, aká je úloha tých, ktorí sú v pozícii autority. "Mali by sme byť zapísaní v Guinessovej knihe rekordov," povedal istý moldavský novinár pre portál politico. Celé mesiace čakal postsovietsky národ s počtom obyvateľov len 3,5 milióna, na odpoveď. Až minulý týždeň sa objavili nejaké informácie o tom, čo sa vlastne stalo. Správa z firmy na riadenie rizík sa dostala na verejnosť až keď 3. mája vyšli desiatky tisíc demonštrantov do ulíc. Žiadali odpovede na vládne reformy. "Chceme miliardy späť!" kričal dav.

Spáva obsahuje 83 šokujúcich stránok a dáva jasne najavo, že plány na odčerpanie peňazí boli pripravené už v roku 2012. Kontrola bola zameraná na tri banky, Banca Social, Banca de Economii (BEM) a Unibank, ktoré predstavujú 30 percent celkových aktív tamojšieho bankového sektora. Tieto banky uvoľňovali úvery takým spôsobom, že počas niekoľkých dní sa z nich vytiahlo v prepočte okolo jednej miliardy dolárov. "Predbežný prieskum transakcií uskutočnených v každej banke naznačuje úmyselný zámer získať čo najviac výhod, ako je to možné, pre subjekty prepojené s pánom Šorom, na úkor bánk," Správa tak vedie k pomenovaniu jedného z najbohatších mužov  Moldavska. Dvadsaťosemročný Ilan Šor, je tak pravdepodobne hlavným architektom podvodnej schémy. Zatiaľ je Šor len v domácom väzení s 30 dňovou lehotou, koncom minulého týždňa oznámil moldavský protikorupčný prokurátor, že orgány ešte nemajú dostatok dôkazov na jeho zatknutie. Šor trvá na svojej nevine.

Správa uvádza, že v rokoch 2013 a 2014 spoločnosti vlastnené Šorom zvýšili svoje pôžičky zo zhruba 2 miliárd lei (99 milliónov eru), na takmer 14 miliárd, prostredníctvom úverov pochádzajúcich "takmer výlučne" z troch bánk.

Majoritné podiely v troch bankách boli získané v rokoch 2012 a 2013 od akcionárov jednotlivcov, ktorí každý držal menej ako 5 percent podielu. Toto "malo za následok prevedenie vlastníctva od sérii zdanlivo nesúvisiacich jednotlivcov na subjekty," ale v skutočnosti do značnej miery boli prepojené so Šorom. Okrem rodinných príslušníkov boli na zozname aj blízki obchodní kolegovia, ale aj ukrajinské  a ruské osoby s úvermi financovanými prostredníctvom offshore subjektov.

Peniaze sa medzi týmito tromi bankami rôznymi spôsobmi posielali tam a späť, ako aj do Ruska a späť, čo zakaždým umelo nafukovalo likviditu moldavských bánk až do tej miery, že sa im podarilo nakoniec ponúkať úvery v hodnote mnoho miliárd lei. "Zdá sa, že bol jasný zámer získať kontrolu nad každou z bánk a následne zmanipulovať transakcie a získať prístup k úverom, pritom sa tváriť, ako by o nič nešlo," uvádza sa v správe.

Vlani 25. a 26. novembra sa podľa správy, peniaze z úverov hromadne previedli zo Šorových spoločností na offshore subjekty.Krátko potom sa Banca de Economii dostala pod nútenú správu. Dokumenty súvisiace s prevodmi peňazí naložili do auta a ukradli. Neskôr ich našli spálené. Auto patrilo spoločnosti, ktorú riadi Ilan Šor.

Vláda sa spočiatku snažila udržať správu o výsledkoch vyšetrovania v tajnosti. Hrozilo odstúpenie ministrov vlády aj pouličné protesty, ku ktorým nakoniec došlo. Nervózni zostali podnikatelia, novinári, akademici aj politici. Škandál prijali ako smutnú správu, že korupcia a nedostatok transparentnosti stále trápia Moldavsko, a to aj viac ako 20 rokov po vyhlásení nezávislosti.

Objavili sa ale aj hlasy, ktoré nesúhlasia so zverejnenou vyšetrovacou správou. Vraj sa sústredí na Ilana šora a jeho obchodných partnerov, ale nespomína žiadnych moldavským politikov. "Bolo jasné, že Šorova skupina bola do prípadu  zapojená,“ povedal Alexandru Stratan, riaditeľ Národného ústavu pre hospodársky výskum. "Ale veľká otázka je, prečo správa neuviedla ani slovo o zodpovednosti ľudí z orgánov štátnej správy, ktorí vedeli o všetkom a tolerovali to. Pre Šora by bolo nemožné to urobiť bez ich tichého súhlasu."

Teraz sa Moldavsko snaží vysporiadať s finančnými dôsledkami chýbajúcich peňazí. Od začiatku roka moldavský lei stratil asi 20 percent svojej hodnoty, zatiaľ čo 16 miliárd lei muselo byť uvoľnených na núdzové úvery, na ozdravenie bánk. "Táto suma bola vydaná na základe štátnej záruky, pretože banky pravdepodobne nebudú schopné nikdy tieto peniaze splatiť, nakoniec to budú daňoví poplatníci, kto to zaplatí," povedal Adrian Lupusor, výkonný riaditeľ Expert-Grup, ekonomického think tanku v Kišiňove. "Vyšetrovanie bude pravdepodobne trvať dlho, pretože sú do prípadu pravdepodobne zapojení vysoko postavení ľudia.  Je takmer nemožné pristúpiť k takýmto transakciám bez podpory niekoho zo štátnych inštitúcií," dodal.

Moldavsko je teraz pred druhou fázou vyšetrovania, do konca tohto mesiaca sa pokúsia nájsť viac odpovedí. Zatiaľ ale spomínaná miliarda dolárov pravdepodobne v súčasnej dobe leží na offshore bankových účtoch, ďaleko od Moldavska.

Súvisiace články

Aktuálne správy