Maďarsko začne čerpať ruský úver pre JE Paks budúci rok

Šéf maďarského úradu vlády János Lázár povedal, že výstavba dvoch jadrových blokov v elektrárni Paks sa začne, keďže v tejto veci neexistuje voči Maďarsku procedúra Európskej únie pre porušenie pravidiel

Ruský úver na rozšírenie maďarskej jadrovej elektrárne (JE) Paks začne maďarská vláda čerpať na budúci rok. Povedal to vo štvrtok šéf maďarského úradu vlády János Lázár. „Realizácia investície sa začne vzhľadom na fakt, že v tejto veci neexistuje voči Maďarsku procedúra Európskej únie pre porušenie pravidiel,“ povedal Lázár na tlačovej konferencii. „Čerpanie úveru sa začne na budúci rok,“ dodal.

Ruská spoločnosť Rosatom vlani od Maďarska získala objednávku na postavenie dvoch jadrových blokov, každý s výkonom 1 200 megawattov, v elektrárni Paks. Projekt je čiastočné financovaný úverom od Ruska v sume 10 mld. eur.

Maďarsko v marci dosiahlo dohodu so Zásobovacou agentúrou Európskeho spoločenstva pre atómovú energiu (ESA) v otázke plánovaných dodávok ruského jadrového paliva pre nové reaktory maďarskej elektrárne Paks. Podľa novej dohody bude Rusko dodávať palivo pre elektráreň prvých desať rokov. Podľa pôvodnej dohody, ktorá bola podpísaná v januári minulého roka, malo Rusko dodávať jadrové palivo pre nové reaktory elektrárne Paks až 20 rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy