Nový portál, na ktorom môžete nakupovať majetok z konkurzov

Každý, kto má záujem o kúpu majetku z konkurzov, môže využiť nový centralizovaný online portál Mercudo, ktorý slúži ako univerzálny komunikačný nástroj pri speňažovaní majetku. Na Slovensku sa takto podľa zakladateľov projektu Igora Hudobu a Jozefa Jagerského celý proces predaja sprehľadní a uľahčí.

"Na novom portáli sa o majetok z konkurzov môže uchádzať ktokoľvek z nás. Uľahčí sa život jednotlivcom a firmám, ktorých majetok sa predáva, aby čo najlepšie a najrýchlejšie splatili svoje záväzky. Do procesu speňažovania majetku v konkurzných konaniach prinášame konkurzným veriteľom a správcom konkurznej podstaty nástroj, pomocou ktorého budú môcť sledovať ponuky od kupujúcich a vyberať si z nich najvýhodnejšie," priblížili zakladatelia projektu.

Súpisová hodnota majetku v Mercude je momentálne viac ako 63 miliónov eur a je len na správcoch konkurznej podstaty, aby systém ďalej napĺňali. Doteraz sa súpisy majetkov z konkurzov ponúkali na predaj len cez Obchodný vestník, ktorý však podľa autorov projektu už nezodpovedá súčasným potrebám správcov, veriteľov, úpadcov, ale ani potrebám bežnej populácie, ktorá by o takýto majetok mala záujem.

Vznik portálu podporujú aj veritelia, najmä banky ako jeden z najčastejších účastníkov konkurzov.
"Projekt môžeme jednoznačne len podporiť. Hlavne z dôvodu rýchlosti, transparentnosti, ale najmä jednoduchého prístupu k predávanému majetku. Predaj cez obchodný vestník je už zastaraný, nepružný, bežní záujemcovia sa v ňom nemôžu zorientovať," zhodnotil Dionýz Földes z VÚB banky. Kladom podľa neho je, že prináša aj dlho očakávaný prvok verejnej kontroly, keďže veritelia, ale aj verejnosť majú možnosť sledovať proces predaja.

Portál predáva akýkoľvek hnuteľný a nehnuteľný majetok: autá, nábytok, reality, tovar, stroje, podniky, elektrospotrebiče a tiež pohľadávky. Nakupovať sa dá troma spôsobmi: 1. aukciou, keď správca určí vyvolávaciu cenu; 2. ponukou, teda navrhnutím vlastnej ceny správcovi alebo akceptovaním správcom navrhnutej ceny; 3. oznámením o verejnej dražbe, teda zverejnením informácie o termíne konania verejnej dražby, ktorej je nutné zúčastniť sa. Viac informácií je na www.mercudo.com.

Súvisiace články

Aktuálne správy