Bank of England zhoršila prognózu rastu ekonomiky

Centrálna banka Veľkej Británie odhaduje, že ekonomika krajiny v tomto roku vzrastie o 2,4 %, ešte vo februári predpovedala rast o 2,9 %

Britská centrálna banka zhoršila prognózu rastu ekonomiky krajiny. Bank of England vo svojej správe o vývoji inflácie, ktorú zverejnila v stredu, uviedla, že v tomto roku očakáva rast hospodárstva o 2,4 %. Jej februárová predikcia rátala s tým, že britský hrubý domáci produkt (HDP) sa v roku 2015 zväčší o 2,9 %.
Centrálna banka Veľkej Británie konštatovala, že dôvodom zhoršenia prognózy ekonomického rastu je to, že úrokové sadzby sa pravdepodobne zvýšia rýchlejšie, ako trhy pred tromi mesiacmi očakávali. K ďalším dôvodom patrí posilnenie libry a zhoršenie výhľadu výstavby budov a vývoja produktivity.

Bank of England predpokladá, že inflácia v Británii, ktorá je v súčasnosti na nulovej úrovni, sa k želanej hranici 2 % vráti do dvoch rokov. „Hoci sa inflácia dočasne môže dostať do negatívneho teritória, očakáva sa, že sa významne zvýši v závere tohto roka, keď minulé poklesy cien prestanú ovplyvňovať medziročné porovnávanie,“ povedal guvernér britskej centrálnej banky Mark Carney.

Súvisiace články

Aktuálne správy