BoE zhoršila odhad rastu ekonomiky v rokoch 2015-2017

Britská centrálna banka (Bank of England, BoE) dnes zhoršila svoj odhad hospodárskeho rastu v tomto aj nasledujúcich dvoch rokoch, čo signalizuje, že sa nebude ponáhľať so zvyšovaním úrokových sadzieb. Informovali o tom agentúry AP a DPA.
BoE najnovšie predpokladá, že hrubý domáci produkt (HDP) Spojeného kráľovstva sa v roku 2015 zvýši o 2,6 %, a nie o 2,9 %. Ani v nasledujúcom roku 2016 ešte nedosiahne 2,9-% rast, ale stúpne len o 2,6 % a v roku 2014 sa jeho expanzia spomalí na 2,4 %.
Miera inflácie, ktorá v marci dosiahla nulu v dôsledku zlacnenia potravín, energií a ďalších importovaných položiek, by však podľa guvernéra BoE Marka Carneyho mala už tento rok citeľne vzrásť a v priebehu dvoch rokov by mala dosiahnuť cieľovú úroveň 2 %.
Čo sa týka produktivity práce, je BoE pesimistickejšia a predpovedá, že sa udrží pod dlhodobým priemerom. Centrálna banka zhoršila aj odhad tempa rastu platov v tomto roku na 2,5 % z pôvodných 3,5 %.
Na druhej strane BoE konštatovala, že dôvera spotrebiteľov je momentálne najvyššia za uplynulú dekádu a kúpna sila domácností stúpla vďaka lacnejším potravinám a energiám. Miera nezamestnanosti pritom v 1. kvartáli klesla na 5,5 % a dosiahla najnižšiu úroveň od roku 2008.

Súvisiace články

Aktuálne správy