Dôvod na oslavu: Po prvýkrát po piatich rokoch všetky najväčšie ekonomiky eurozóny rástli

, qz Foto: thinkstock

Ekonómovia eurozóny roky hovorili o recesii, stagnácii a slabej perspektíve. Za normálnych čias by štvrťročný rast hlavnej svetovej ekonomiky o 0,4 % nevyvolal žiadne reakcie. Možno maximálne pokrčenie ramenami.

Ale rast eurozóny za prvý štvrťrok o 0,4 % je niečo, čo by sa malo oslavovať. Blok zväzujúci štyri najväčšie ekonomiky, Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Španielsko, rástol po prvý krát od roku 2010.

Treba priznať, že výkon Nemecka, (0, 3%) bol trochu slabší, než sa očakávalo, ale väčšina verí, že toto je len dočasný výkyv. Oveľa povzbudzujúcejšie sa ukázalo Francúzsko, s rastom o 0,6 %, je to najrýchlejšie tempo za dva roky. A 0,3 % rast v Taliansku v tomto štvrťroku je tiež pozitívny. Koniec koncov, tam hospodársky rast zaznamenali v druhom štvrťroku po prvý krát za takmer štyri roky.

V prvom štvrťroku, eurozóna rástla rýchlejšie než USA a Veľká Británia a po prvý raz od roku 2011. Nebol to pravdepodobne posledný rast, prognóza Európskej komisie hovorí o 1,5 % v tomto roku v eurozóne, čo je ale hlboko pod predpoveďou rastu pre USA (o 3,1 %) a Veľkú Britániu (2,6 %).

Iba trom krajinám sa HDP relatívne v prvom štvrťroku scvrklo, je to Estónsko, Grécko a Fínsko, Škandinávska krajina navyše ako jediná zaznamenala pokles aj v medziročnom porovnaní.

Z 19 členských krajín, od ktorých boli údaje k dispozícii, rástli najvyšším medzikvartálnym tempom ekonomiky Cypru, Rumunska, Bulharska a Španielska, v medziročnom porovnaní boli najvýkonnejšie Rumunsko a Maďarsko.
Eurozóna si tak určite zaslúži svojich desať minút slávy, tentoraz sa jej niečo skutočne vydarilo.

Súvisiace články

Aktuálne správy