Zápisník investora: Test dividendovej výnosnosti

, Colosseum Foto:thinkstock

Nákup dividendových akcií je medzi investormi pomerne obľúbený. Existuje ale dôvod pre túto preferenciu? Testovacie prostredie je kvôli požiadavke na možnosť porovnávať stratégie úplne rovnaké, ako v prípade testu pomeru P/E.

Parametre testu
Sledované aktíva: akcie z indexu S&P 500
Obdobie: 31. 3. 1994 až 31. 3. 2015
Rebalansovanie portfólia: 2x ročne
Investovaná čiastka: podľa trhovej kapitalizácie danej akcie. Táto podmienka je potrebná, aby bolo možné porovnať stratégiu s indexom S&P 500, kde sú váhy jednotlivých akcií nastavené podľa trhovej kapitalizácie.

Testuje sa  pomocou jednoduchej metódy rozdelenia portfólia na kvartily od akcií s najnižšou dividendovou výnosnosťou po akcie s najvyššou dividendovou výnosnosťou. Výkonnosť je vo forme total return po započítaní dividend, ale pred odpočítaním poplatkov a daní.

Výsledky testu
V nasledujúcej tabuľke sú zhrnuté základné výnosové a rizikové charakteristiky jednotlivých kvartilov. Oproti indexu S&P 500 má výraznú nadvýnosnosť len 4. kvartil, ktorý obsahuje 25 % akcií s najvyššou dividendovou výnosnosťou. Pre porovnanie je uvedený aj 1. kvartil akcií vybraných podľa P/E pomeru.

 

Investovanie do akcií s vysokou dividendou je z dlhodobého hľadiska lepšie ako investovanie do akcií bez dividend. Avšak v porovnaní so stratégiou nákupu lacných akcií vybraných podľa pomeru P/E si vedie tento prístup k investovaniu horšie. Opäť je nutné upozorniť na obdobie bubliny na prelome tisícročí, kedy sa najviac darilo akciám s najnižšou (alebo nulovou) dividendou.

Kumulatívny vývoj hodnoty akciového portfólia pri investovaní na základe dividendovej výnosnosti a pomeru P/E v % (zdroj: Colosseum)

Uvedený test nadhodnocuje skutočnosť, ktorú je možné reálne očakávať, pretože nezohľadňuje poplatky, dane a ďalšie problémy (napríklad survivorship bias). S pokročilejšími stratégiami sa stretnú investori v portfóliách nášho oddelenia Asset management.

Autorom je Boris Tomčiak, vedúci oddelenia Asset management, Colosseum a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy