Marc Faber: Prečo sa Európa nikdy nevzdá Grécka

, CNBC Foto: marcfaberblog

Prevencia pred ruským vplyvom v oblasti Stredozemného mora. To je ten pravý dôvod, prečo Európa nikdy nedovolí Grécku opustiť eurozónu, tvrdí globálny investorov Marc Faber.

"Je to politická otázka mnohými prehliadaná," povedal svojim pesimizmom preslávený ekonóm pre CNBC. "Ak Grécko eurozónu opustí, krajiny Severoatlantickej aliancie pod americkým vedením sa veľmi obávajú, že tu Rusko nadviaže užšie vzťahy."

Mnohí ekonómovia sa zhodujú, že ak Atény nedokážu splácať svoje dlhy, šanca na Grexit je vysoká. Ak by sa to udialo, "ruská flotila sa môže presunúť z Čierneho mora do Stredozemného mora," povedal Faber.

Po anektovaní Krymu, bojoch na východnej Ukrajine, je scenár postupu do Stredozemného mora podľa Fabera ľahko prestaviteľný. Grexit by bol podľa neho skvelou príležitosťou pre Putina tak urobiť. Grécko je všeobecne považované za bránu do Stredozemného mora, nájdeme tam aj kľúčovú základňu NATO na Balkáne.

Faberova teória je postavená na užších väzbách medzi Aténami a Moskvou po návšteve gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa v apríli. Nielenže Tsipras odsúdil ekonomické sankcie uvalené na Rusko, Atény navyše uvažujú nad ponukou Moskvy, aby cez Grécko viedlo potrubie dopravujúce ruský plyn do Európy. Putin údajne povedal, že je ochotný poskytnúť prostriedky, pokiaľ by Atény súhlasili s projektom. USA už vyzvali Atény, aby odolali ruskej ponuke a redšej podporili západnú vetvu plynovodu spájajúcu Európu s Azerbajdžanom, aby Európa dokázala znížiť svoju závislosť na ruskej energii.

„Je jasné, že Tsipras umožnil Putinovi vraziť klin medzi európske krajiny čo sa týka ich postoja k Rusku," napísal minulý mesiac britský think tank Civitas. "Európska únia má dôvod na obavy, pokiaľ ide o vzťahy medzi Gréckom a Ruskom,“ povedal Dimitrios Triantaphyllou, docent na Kadir Has University v Istanbule. "Zbigniew Brzezinski, bývalý poradca pre národnú bezpečnosť US, vo svojom nedávnom komentári hovoril o tom, že ak by Grécko malo bližšie k Rusku, mohlo by to ochromiť NATO. Malo by ísť o varovanie na nedozerné následky," napísal vo svojom blogu minulý mesiac.

Strategickí pozorovatelia s Faberom nesúhlasia, ale rastúci politický vplyv Moskvy v európskych periférnych krajinách vyvoláva obavy. Nedávne vojenské cvičenia na sporných územiach, ako je Krym, Abcházsko a Južného Osetsko sú varovným náznakom nielen pre susedné krajiny, ale aj Západ ako taký.

Súvisiace články

Aktuálne správy