Sieť navrhuje nový model podpory investícií v regiónoch

Navrhované regionálne ekonomické zóny budú podporovať investície do hospodárskeho rozvoja v najviac skúšaných regiónoch. V okresoch s nezamestnanosťou nad 15 % a 20 % si budú môcť podnikatelia odpísať z daní hneď 150 %, resp. 200 % z hodnoty investície.

Strana Sieť navrhuje nový model podpory investícií v regiónoch, a to odpismi z daní v okresoch s najvyššou nezamestnanosťou. Ako v pondelok informoval predseda Siete Radoslav Procházka, navrhované regionálne ekonomické zóny budú podporovať investície do hospodárskeho rozvoja v najviac skúšaných regiónoch. V okresoch s nezamestnanosťou nad 15 % a 20 % si budú môcť podnikatelia podľa tohto návrhu odpísať z daní hneď 150 %, resp. 200 % z hodnoty investície. Opozičná strana chce svoj návrh presadiť, ak uspeje v budúcoročných parlamentných voľbách.

„Sľubujeme si od toho nahradenie labyrintu protekčných a nefunkčných stimulov oveľa jednoduchším a prehľadnejším systémom a zároveň zásadné zvýšenie záujmu o investovanie v okresoch, kde je o robotu najviac núdza,“ povedal Procházka. Súčasný systém stimulov a dotácií má podľa neho tri chyby. „Je neprehľadný a náhodný, vytvára priestor pre delenie krajiny podľa straníckeho kľúča a celkom zjavne nefunguje,“ uviedol. Okresy s nezamestnanosťou nad 15 %, resp. 20 % sú najmä v Prešovskom, Košickom a na juhu Banskobystrického

Sieť sa návrhom inšpirovala v Poľsku, kde fungujú špeciálne ekonomické zóny. „Tieto zóny v posledných rokoch prispeli k tomu, že v Poľsku sa vytvorilo vyše 190 tisíc pracovných miest, ako aj k novým investíciám vo výške 21 mld. eur,“ informoval ekonomický expert Siete Robert Auxt. „Je to pre Slovensko určitá výzva a minimum, čo vieme urobiť pre ťažko skúšané regióny, ktoré sa nachádzajú primárne na juhu a východe Slovenska,“ dodal. Regionálne ekonomické zóny na Slovensku so špeciálnym daňovým zaťažením by mali fungovať minimálne desať rokov.

Poslanec parlamentu a podpredseda Siete Miroslav Beblavý zdôraznil, že navrhované opatrenie nenahrádza potrebu dobrej celoštátnej hospodárskej politiky. „Potrebujeme zásadne znížiť korupciu a byrokraciu pre podnikateľov a zrýchliť hospodársky rast na celom území Slovenska. Toto opatrenie je však vyvolané poznaním, že tretina tejto krajiny nikdy nedobehne zvyšok, pokiaľ jej nedáme osobitnú špeciálnu pomoc,“ povedal Beblavý. Upozornil, že najväčšie úľavy nie sú tam, kde je to najviac potrebné, ale tam, kde si to dokážu vybaviť.

Dôvodmi, prečo eurofondy neprispeli výraznejšie k znižovaniu regionálnych rozdielov, sú podľa Procházku korupcia a byrokracia. „Kombinácia korupcie a byrokracie veľmi ubližuje schopnosti Slovenska čerpať eurofondy napríklad v porovnaní s pobaltskými krajinami alebo Poľskom,“ tvrdí šéf Siete. Beblavý si myslí, že eurofondy skôr prehlbujú rozdiely medzi regiónmi, keďže často nejdú tam, kde sú najviac potrebné a kde je najvyššia nezamestnanosť. Eurofondy by sa podľa neho mali prestať rozdávať podnikateľom v podobe grantov a oveľa viac by sa mali použiť na rozvoj infraštruktúry v regiónoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy