Česká spořitelna a Komerční banka poskytujú viac pôžičiek a hypoték

Česká spořitelna a Komerční banka boli v Česku v prvom štvrťroku v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška aktívnejšie v poskytovaní úverov a hypoték.

Česká spořitelna a Komerční banka boli v Česku v prvom štvrťroku v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška aktívnejšie v poskytovaní úverov a hypoték. Informuje o tom portál iDNES.
Česká spořitelna v tejto oblasti vzrástla o 2,7 %, Komerční banka dokonca o 5,9 %. Objem celkových úverov bol takmer zhodný. Komerční banka ich poskytla v hodnote 514 miliárd Kč (18,75 miliardy eur) a sporiteľňa v hodnote 524 miliárd Kč.
"Rastúce hospodárstvo a zvýšenie dôvery v ekonomiku sa pozitívne prejavilo zlepšením úverovania v segmente občanov a malých podnikov," komentoval vývoj Albert Le Dirac'h, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Komerčnej banky. "Rovnako vidíme silný rast v hypotekárnom úverovaní a mierne oživenie úverov spotrebiteľom a malým podnikom," dodal.
V ďalšom ukazovateli sa však výkon oboch konkurenčných ústavov odlišoval. Kým Českej sporiteľni klesol čistý zisk o 8,4 % na 3,7 miliardy Kč, Komerční banka ho zvýšila o 12 % na 3,5 miliardy Kč.
Česká spořitelna odôvodnila pokles čistého zisku rekordne nízkymi úrokovými sadzbami a ďalším znížením úrokovej marže. Marža klesla na 3,32 % z 3,56 % v minulom roku. Sporiteľňa je počtom klientov najväčšou bankou v Česku.

Súvisiace články

Aktuálne správy