Maďarsko pracuje na konverzii úverov na kúpu autá

Maďarská vláda podľa premiéra Viktora Orbána pracuje na návrhu centrálnej banky, podľa ktorého by sa úvery na kúpu auta denominované v zahraničnej mene prekonvertovali do forintov

Maďarská vláda pracuje na návrhu maďarskej centrálnej banky, podľa ktorého by sa úvery na kúpu auta denominované v zahraničnej mene prekonvertovali do forintov. Pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu MR1-Kossuth to v piatok uviedol maďarský premiér Viktor Orbán. „Nedokážem zodpovedne vyhlásiť, či budeme schopní toto opatrenie zaviesť, ale pracujeme na tom,“ povedal Orbán. „Je to rozumný návrh,“ povedal.

Maďarská centrálna banka už skôr tento týždeň uviedla, že je ochotná pomôcť pri konverzii úverov na forinty. Pre týždenník Heti Válasz to uviedol viceguvernér László Windisch s tým, že centrálna banka na tento účel poskytne svoje devízové rezervy.

Toto opatrenie je podobné konverzii hypotekárnych úverov, ktorou sa vláda zaoberala vlani. Pred finančnou krízou, ktorá vypukla v roku 2008, si státisíce maďarských domácností vzali úvery vo švajčiarskych frankoch a v eurách. Kurz týchto mien voči forintu však po kríze stúpol a náklady na splácanie pôžičiek to posunulo výrazne vyššie. Zákon preto stanovil, že banky musia prekonvertovať úvery v cudzích menách do maďarských forintov. Maďarská centrálna banka stanovila oficiálny výmenný kurz medzi maďarským forintom a švajčiarskym frankom na 256,60 HUF/CHF. Výmenný kurz medzi forintom a eurom banka stanovila na 308,97 HUF/EUR.

(1 HUF = 304,56 EUR)

(1 CHF = 1,0343 EUR)

Súvisiace články

Aktuálne správy