Nakupovanie v Dánsku: Niektoré obchody prestanú brať hotovosť

, ČTK;quartz Foto: SITA

Dánska vláda v stredu navrhla oslobodenie vybraných maloobchodných predajcov od zákonnej povinnosti prijímať platby v hotovosti. Dánsko sa tak priblížilo k "bezhotovostnej" ekonomike, píše agentúra Reuters. Hotovosť by podľa vládneho návrhu nemuseli od budúceho roka prijímať napríklad predajcovia odevov, čerpacie stanice či reštaurácie.

Obchody s potravinami, zubári, lekári, pošty, nemocnice a opatrovateľské domy patria medzi zariadenia, ktoré by boli vylúčené z navrhovaného pravidla.

Takmer tretina dánskej populácie už využíva službu MobilePay, ktorá umožňuje bezhotovostný prevod peňazí prostredníctvom inteligentných mobilných telefónov. Dánsko takisto patrí medzi vedúce krajiny Európskej únie v počte platieb kartami na obyvateľa. V krajine má dnes prakticky každý aspoň jednu platobnú kartu, traja zo štyroch Dánov používali debetné karty pre on-line nákupy počas minulého roka. Hotovosť a šeky tvoria len asi štvrtinu maloobchodných platieb v roku 2014, pre porovnanie v roku 1990 to bolo až 80 %.

Návrh je súčasťou predvolebného balíka 50 opatrení na podporu hospodárskeho rastu, ktorého cieľom je zníženie nákladov a posilnenie produktivity v podnikateľskom sektore. Opatrenia ešte vyžadujú súhlas parlamentu, termín hlasovania zatiaľ nie je známy.Ak by zmena prešla, mohlo by to znamenať, že maloobchodníci, reštaurácie a čerpacie stanice by mohli už v januári 2016 odmietnuť zákazníkov, ktorí nemajú prístup k elektronickým platbám.

Podľa agentúry Reuters nie je pravdepodobné, že by sa návrh v Dánsku stretol s väčším odporom. V krajine je totiž už teraz úplne bežné hradiť prostredníctvom platobnej karty aj tie najmenšie nákupy, ako je napríklad balíček žuvačiek.

Organizácie Finansraadet zastupujúce záujmy dánskych finančných inštitúcií uviedla, že odchod od hotovosti by obchodom ušetril peniaze za bezpečnostné opatrenia a čas, ktorý zamestnanci strávia manipuláciou s hotovosťou v pokladni. Existujú však obavy, že úplný prechod na elektronické platby by mohol zvýšiť riziko podvodu.

Plán na odstránenie hotovostných platieb v maloobchode a reštauráciách bude nepochybne vyvolávať obavy možných obmedzení prístupu spotrebiteľov k potravinám a plynu. Dánska vláda spolu s ďalšími severskými krajinami už naznačila svoj úmysel posunúť sa smerom k bezhotovostnej ekonomike. Aj keby k tomu mali spotrebiteľov dotlačiť

V minulom roku sa Dánska centrálna banka rozhodla, že prestane tlačiť bankovky a mince. Mnoho miestnych pobočiek dánsky bánk už nedisponuje hotovosťou. Danske Bank tvrdí, že 2 milióny užívateľov z 5,6 milióna obyvateľov používa mobilné platobné služby. Podobné trendy sa rozbiehajú v krajinách, ako je Švédsko. Medzi propagátormi prechodu k bezhotovostnej spoločnosti patrí podľa agentúry Reuters zakladateľ a bývalý generálny riaditeľ amerického softvérového gigantu Microsoft Bill Gates.

Súvisiace články

Aktuálne správy