Šéfka Fedu upozorňuje na nafúknuté akciové trhy

Problémovou oblasťou, na ktorú šéfka amerického Federálneho rezervného systému Janet Yellenová poukázala, sú nízke dlhodobé úrokové sadzby, ktoré by mohli vzrásť, keďže Fed pristupuje k návratu monetárnej politiky do normálneho režimu.

Šéfka amerického Federálneho rezervného systému (Fed) Janet Yellenová v stredu upozornila, že vysoká hodnota akcií by mohla znamenať potenciálne riziko. Zároveň však dodala, že riziká spojené s americkým finančným systémom ostávajú pod kontrolou. „Zdôraznila by som, že hodnoty akciových trhov sú v tomto bode celkom vysoké,“ povedala Yellenová. „Existuje potenciálne nebezpečenstvo,“ doplnila. Akciové trhy na tieto vyhlásenia reagovali poklesom.

Problémovou oblasťou, na ktorú Yellenová poukázala, sú nízke dlhodobé úrokové sadzby, ktoré by mohli vzrásť, keďže Fed pristupuje k návratu monetárnej politiky do normálneho režimu. To by mohlo spôsobiť otrasy finančného systému. „Keď sa Fed rozhodne, že je čas zvýšiť sadzby… mohli by sme zaznamenať prudký nárast dlhodobých sadzieb,“ hovorí Yellenová. „Preto sa pokúšame… jasne komunikovať našu monetárnu politiku, aby sme trhy neprekvapili,“ doplnila.

Yellenová zároveň vyhlásila, že momentálne nevidí, že by sa tvorili bubliny, pričom riziká pre finančnú stabilitu označila za „mierne, nezvýšené“.

Súvisiace články

Aktuálne správy