O akcie Slovak Telekomu je nečakaný záujem

O akcie Slovak Telekomu je nečakaný záujem. Transakcia by mohla rozhýbať aj pražskú burzu. Informoval o tom internetový portál českého denníka Hospodářské noviny (HN).
Úpis akcií telekomunikačnej spoločnosti Slovak Telekom, ktorý prebieha v Bratislave, Londýne a Prahe, speje k úspešnému záveru. Podľa portfóliových manažérov, ktorí sa zúčastňujú na operácii a ktorí nechceli byť menovaní, prevyšuje v posledný deň úpisu dopyt asi jedenapolkrát ponúkaný objem akcií.
„Alokácia a stanovenie finálnej ceny ešte nie sú uzavreté, ale podľa predbežných neoverených informácií by emisia mala byť preupísaná,“ povedal pre HN Jiří Opletal, zástupca generálneho riaditeľa Burzy cenných papierov Praha a predseda výboru pre burzové obchody.
Slovenská vláda predáva prostredníctvom prvotnej verejnej ponuky (IPO, initial public offering) 49-% podiel v Slovak Telekome. Predajom, ktorý môže podľa analytikov vyniesť aspoň 750 miliónov eur, sa snaží zvýšiť príjmy štátneho rozpočtu. Akcie sa od 12. mája okrem bratislavskej a londýnskej burzy začnú obchodovať aj na českom trhu. Zvyšných 51 % akcií firmy vlastní Deutsche Telekom.
Transakcia by podľa analytikov a investorov tiež mohla pomôcť zastaviť pokles aktivity na pražskej burze. Pre niektorých investorov môžu byť akcie Slovak Telekomu napríklad alternatívou, keď časť akcií českej O2 zmizne z burzy z dôvodu pripravovaného rozdelenia firmy.
„Slovak Telekom asi českú burzu nespasí, ale minimálne by to mohlo kompenzovať výpadok akcií O2,“ povedal analytik Tomáš Tomčány z Patria Finance.
Úpis akcií pre inštitucionálnych investorov sa začal 21. apríla a skončí sa dnes. Pre drobných investorov úpis skončil už v utorok (5. 5.). Manažéri emisie ponúkali investorom akcie slovenskej firmy v pásme 17,7 eura až 23,6 eura. Dnes hornú hranicu pásma znížili na 19,5 eura. Výsledná cena úpisu bude známa vo štvrtok (7. 5.). Vyplýva to z harmonogramu emisie, ktorý majú HN k dispozícii.
Analytik Tomčány z Patrie odhaduje výslednú cenu na spodnej hranici ponúkaného pásma. Podľa jeho odhadu by celá transakcia mohla slovenskej vláde priniesť asi 750 miliónov eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy