Minimálna mzda v OECD je od 40 do vyše 60 % priemernej mzdy

V rámci tých členov Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj, ktorí sú v eurozóne, je nominálna minimálna mzda na Slovensku medzi najnižšími, v roku 2013 bola v sume 4 037 eur.

Minimálne mzdy v členských krajinách Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) boli v roku 2013 vo výške od 40 % priemernej mzdy v Česku, Mexiku, USA, Estónsku a Japonsku po vyše 60 % priemernej mzdy v Slovinsku, Francúzsku, Čile a Turecku. Informovala o tom OECD v správe Minimálne mzdy po kríze.

Slovensko v rámci eurozóny patrí k tým krajinám, kde je ročná minimálna mzda najnižšia. Na Slovensku bola v roku 2013 ročná minimálna mzda 4 037 eur. Nižšia bola v Estónsku (3 840 eur) a vyššie ročné minimálne mzdy mali Portugalci (5 820 eur), Gréci (6 825 eur) či Španieli (7 744 eur). Najvyššie ročné minimálne zárobky v rámci eurozóny boli v Luxembursku (22 194 eur), Belgicku (18 713 eur) či v Írsku (17 992 eur).

OECD konštatuje, že Grécko od vypuknutia ekonomickej krízy minimálnu mzdu znížilo a počas krízy sa výrazne zhoršil pomer minimálnej mzdy k priemernej mzde v Írsku, Španielsku a Turecku. Naopak v rokoch 2007 až 2013 sa zlepšil pomer minimálnej mzdy k priemernému zárobku najmä v Lotyšsku, Slovinsku a Poľsku.

OECD však poznamenáva, že stanovenie minimálnej mzdy na príliš vysokej úrovni ponecháva málo priestoru na odmeňovanie zamestnancov podľa ich produktivity a môže viesť k strate pracovných miest. „Želané aj neželané efekty stanovenia minimálnej mzdy sú najviac citeľné u žien a mládeže, čiže u skupín, ktoré sú zvyčajne nadpriemerne zastúpené v sektore s nízkymi mzdami,“ dodáva OECD. Zákonom stanovenú minimálnu mzdu má 26 z 34 členských krajín Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj.

Súvisiace články

Aktuálne správy