SR a Rusko budú pokračovať v projekte Cyklotrónového centra

Slovenská strana posúdi adekvátnosť finančného plnenia až po predložení ponuky z ruskej strany.

Ruská federácia by mala na Cyklotrónové centrum SR poskytnúť namiesto tovarov financie, a to v rámci vysporiadania záväzkov z deblokácie ruského dlhu. Aj toto je jeden zo záverov plenárneho zasadnutia Medzivládnej komisie pre hospodársku a vedecko-technickú spoluprácu medzi oboma krajinami, ktoré sa konalo 5. a 6. mája v Bratislave.

Obe strany sa dohodli, že budú pokračovať v spolupráci, ktorej cieľom je dokončiť projekt Cyklotrónového centra. „Slovenská strana posúdi adekvátnosť finančného plnenia až po predložení ponuky z ruskej strany,“ uviedlo ministerstvo hospodárstva, ktoré akciu organizačne zabezpečovalo. Slovenskú delegáciu viedol vicepremiér pre investície Ľubomír Vážny, ruskú zase minister priemyslu a obchodu Ruskej federácie Denis Manturov.

Projekt cyklotrónového centra sa začal v roku 1996, kedy patril medzi východiská ako deblokovať staré ruské dlhy. Cez tento kanál sa na projekt vynaložilo 122,5 milióna amerických dolárov. Potom prišiel aj príspevok Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu v sume 2,5 milióna eur a napokon zo štátneho rozpočtu išlo 29 miliónov eur. Výsledkom je napoly rozostavaná budova centra v Karlovej Vsi v Bratislave a technológia zložená v Rusku.

(1 EUR = 1,1230 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy