Kľúčový úrok v Rumunsku klesol na nové minimum 1,75 %

Rumunská centrálna banka dnes nečakane znížila úrokové sadzby už siedmykrát po sebe. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Rada pre menovú politiku Rumunskej národnej banky skresala kľúčový úrok na 1,75 % z 2 %. Ekonómovia počítali s tým, že banka ponechá sadzbu nezmenenú po znížení o štvrť percentuálneho bodu v marci.
Centrálna banka začala aktuálny cyklus uvoľňovania menovej politiky vlani v auguste. Rada pre menovú politiku odvtedy sedemkrát (vrátane dneška) znížila kľúčový úrok o 25 bázických bodov.
Medziročná miera inflácie v krajine sa v marci nečakane prudko zrýchlila na 0,8 % z 0,4 % vo februári. Cieľom centrálnej banky je držať tempo spotrebiteľských cien v pásme 1,5 % až 3,5 %.
Centrálna banka dnes nezmenila depozitnú sadzbu, ktorá zostala na úrovni 0,25. Znížila však aj lombardnú sadbu na 3,25 % z 3,75 %. Rada pre menovú politiku sa tiež rozhodla znížiť minimálne rezervy úverových inštitútov na záväzky denominované v domácej mene na 8 % z 10 %. Rezervy na záväzky v zahraničnej mene zostali na úrovni 14 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy