Slovensko bude s Ruskom naďalej spolupracovať v energetike či priemysle

Energetika, priemysel, dopravná infraštruktúra, poľnohospodárstvo a vojenská technika sú hlavné oblasti, v ktorých chce Slovensko aj naďalej spolupracovať s Ruskom. Zhodli sa na tom vicepremiér SR pre investície Ľubomír Vážny a ruský minister priemyslu a obchodu Denis Manturov na zasadnutí medzivládnej komisie pre hospodársku a vedecko-technickú spoluprácu, ktoré sa v týchto dňoch konalo v Bratislave.
„Strany kladne zhodnotili doterajšie výsledky regionálnej spolupráce, definovali perspektívy jej smerovania a podporujú rozvoj priamych kontaktov medzi regiónmi oboch krajín. Vzájomne sa informovali o sociálno-ekonomickom vývoji Slovenskej republiky a Ruskej federácie a prerokovali aktuálne otázky slovensko-ruskej hospodárskej a vedecko-technickej spolupráce,“ priblížil tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.
Objem vzájomného obchodu medzi Slovenskom a Ruskom podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR v roku 2014 dosiahol 7 miliárd eur, medziročne tak klesol o pätinu. Slovenský export predstavoval 2,1 miliardy eur a import tvoril 4,9 miliardy eur.
Slovenská strana vyjadrila znepokojenie v spojitosti so znížením denných dodávok ruského zemného plynu na Slovensko od septembra 2014 do marca 2015. Obe krajiny prejavili vôľu pokračovať v dlhodobej spolupráci v oblasti spoľahlivých dodávok plynu do SR a tranzitu plynu cez jej územie.
Rusko potvrdilo svoj záujem o účasť na projektoch výstavby nových blokov jadrových elektrární na území Slovenska. Rovnako je pripravené zúčastniť sa na prácach pri predlžovaní doby životnosti jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach, zvyšovaní výkonu, modernizácii systémov, údržbe, opravách a dodávke zariadení pre existujúce bloky jadrových elektrární v SR.
Ruská strana ponúka slovenským priemyselným spoločnostiam možnosť stať sa rezidentmi voľnej ekonomickej zóny priemyselno-ekonomického zamerania na území Astrachánskej oblasti. Zároveň poukázala na záujem firiem zo Sverdlovskej oblasti o nadviazanie spolupráce so SR pri dodávkach zariadení a materiálov rôzneho charakteru a pri modernizácii vlakových súprav a distribučných sietí na Slovensku.

Súvisiace články

Aktuálne správy