Súkromný sektor v USA prijal v apríli najmenej zamestnancov od januára 2014

Súkromný sektor v USA vytvoril v apríli najmenej nových pracovných miest od januára 2014. Aprílový výsledok sklamal preto analytikov. Dôvodmi spomalenia náboru nových zamestnancov boli jednak posilnenie dolára, ktoré má negatívny vplyv na odbyt amerických firiem v zahraničí, ako aj zníženie investícií v energetike v dôsledku nízkych cien ropy. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
Podľa najnovších údajov výskumného inštitútu ADP súkromné firmy v USA vytvorili v apríli tohto roka 169.000 pracovných miest. To je menší prírastok ako v marci, keď po revízii prijali 175.000 nových zamestnancov, a nie 189.000, ako naznačovali predbežné údaje.
Aprílový výsledok zaostal aj za odhadmi analytikov, ktorí predpovedali, že v sledovanom mesiaci pribudne v americkom súkromnom sektore 200.000 pracovných príležitostí.
Práve vytvorenie aspoň 200.000 nových miest sa považuje za signál zdravého hospodárskeho rastu a stabilného trhu práce.
No inštitút ADP sleduje vývoj len v súkromných firmách, a nie na celom trhu práce v USA. Presnejšie údaje tak prinesie až ministerstvo práce, ktoré mapuje prírastok nových miest v súkromnom aj verejnom sektore.
Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, odhadujú, že v americkej ekonomike pribudlo v apríli tohto roka 224.000 nových pracovných miest a miera nezamestnanosti klesla na 5,4 % z marcových 5,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy