Nálada v ekonomike eurozóny je najlepšia za 8 rokov

Nálada v ekonomike eurozóny je najlepšia takmer za osem rokov. Informovala o tom agentúra Reuters. Index ekonomickej klímy v eurozóne inštitútu Ifo v 2.

Nálada v ekonomike eurozóny je najlepšia takmer za osem rokov. Informovala o tom agentúra Reuters.
Index ekonomickej klímy v eurozóne inštitútu Ifo v 2. kvartáli vyskočil o 16,5 bodu na 129,2 bodu, uviedol dnes mníchovský inštitút. Index sa zverejňuje štvrťročne na základe prieskumu medzi expertmi.
„Ekonomika v eurozóne sa citeľne oživuje,“ uviedol šéf Ifo Hans-Werner Sinn. Index sa aktuálne nachádza výrazne nad svojím dlhodobým priemerom 106,1 bodu.
„Hlavný príspevok k dobrej situácii prišiel z Nemecka,“ povedal Sinn. „Avšak aj v ostatných veľkých štátoch – vo Francúzsku, Taliansku a Španielsku – sa situácia zlepšila.“
Optimistickejšie sú väčšinou aj vyhliadky na najbližších šesť mesiacov. Index očakávaní mierne klesol len vo Fínsku, Taliansku a Španielsku. „V prípade Grécka boli experti rovnako skeptickí ako pred troma rokmi,“ uviedol Sinn.
Nízke ceny ropy a slabé euro v súčasnosti podporujú európsku ekonomiku. Európska komisia (EK) zvýšila svoju prognózu rastu ekonomiky eurozóny v tomto roku na 1,5 % z 1,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy