Najnovšie sľuby Grécka: Mimoriadne zdaníme 500 najbohatších rodín

, ČTK Foto: SITA

Grécka vláda v snahe uvoľniť ďalšiu finančnú pomoc od veriteľov navrhla zavedenie špeciálneho zdanenia päťsto najbohatších miestnych rodín. Zoznam reforiem gréckej vlády zahŕňa aj zvýšenie dane pre pracujúcich, ktorých ročný príjem presahuje 30 tisíc eur.

Grécka vláda navrhuje zaviesť mimoriadnu daň pre päťsto najbohatších gréckych rodín. Napísal to nemecký denník Bild s odvolaním sa na nový zoznam reforiem, ktoré sa Atény chystajú predložiť euroskupine, teda ministrom financií krajín eurozóny. Mimoriadna daň je jedným z opatrení, ktoré majú vláde pomôcť uvoľniť sľúbené peniaze zo záchranného úveru. Zdroj z vlády povedal, že Atény dnes uhradili splatný dlh 200 miliónov eur.

Zoznam reforiem gréckeho ministerstva financií zahŕňa zvýšenie dane pre zamestnancov s platom vyše 30 tisíc eur ročne, alebo zvýšenie dane z luxusu na položky ako sú drahé autá. Atény tiež navrhujú zavedenie dane na luxusné dovolenky na obľúbených ostrovoch a zjednotenie súčasných troch sadzieb dane z pridanej hodnoty.

Grécko už niekoľko týždňov rokuje so svojimi zahraničnými veriteľmi o reformách, ktoré majú krajine uvoľniť zvyšné peniaze zo záchranného úveru. Hlavnými veriteľmi sú Európska únia a Medzinárodný menový fond (MMF). Rokovania však zatiaľ viaznu. Bez dohody hrozí Grécku štátny bankrot.

Kvôli zlepšeniu výberu daní Atény tiež plánujú, že nariadia, aby platby za nákupy nad 70 eur mohli byť realizované len platobnou kartou, aby o týchto transakciách bol vždy záznam.

Eurozóna v marci schválila štvormesačné predĺženie záchranného programu pre Grécko, výplatu zvyšných 7,2 miliardy eur ale pozastavila do zhodnotenia reformných plánov novej gréckej vlády. Ak sa dohodu o reformách nepodarí dokončiť v máji, hrozí Grécku už v júni platobná neschopnosť.

Grécka vláda zápasí s akútnym nedostatkom finančnej hotovosti a kvôli zabezpečeniu peňazí na tieto splátky a tiež na májovú výplatu miezd a dôchodkov, vláda nariadila štátnym inštitúciám a podnikom, aby previedli všetku svoju voľnú hotovosť do centrálnej banky.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy