Štefanec: Jednotný digitálny trh je nevyhnutný pre rozvoj európskej ekonomiky

, TASR Foto: SITA

Stratégia pre vytvorenie Jednotného digitálneho trhu EÚ, ktorú dnes doobeda predstavila Európska komisia, (EK) je logickým pokračovaním európskej integrácie a nevyhnutnosťou pre ďalší rozvoj európskej ekonomiky. Uviedol slovenský europoslanec Ivan Štefanec (nezávislý) zo skupiny Európskej ľudovej strany.

Štefanec, ktorý je v Európskom parlamente (EP) členom Výboru pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa poznamenal, že Jednotný digitálny trh nadväzuje na doterajšie trendy európskej integrácie.
"Po voľnom pohybe osôb, tovarov, služieb a kapitálu musíme umožniť aj voľný pohyb dát. Jedine vďaka tomu budeme môcť udržať krok s globálnym trendom vývoja a ostať konkurencieschopní voči hráčom ako USA a Čína," zdôraznil Štefanec.

Podľa jeho slov exekutíva EÚ pod vedením Jeana-Clauda Junckera si dala ambiciózny cieľ naštartovať európsku ekonomiku, čo však bez zavedenia Jednotného digitálneho trhu nebude možné.
Štefanec v tejto súvislosti ocenil, že búranie existujúcich bariér na digitálnom trhu vytvorí priestor pre zvýšenie počtu pracovných miest v tomto sektore činnosti.

"Hrubý domáci produkt Európskej únie by sa po dobudovaní Jednotného digitálneho trhu mohol zvýšiť až o 340 miliárd eur, čo by so sebou prinieslo 3,8 milióna nových pracovných miest. Klesli by tiež výdavky verejnej správy, a to o 15 až 20 %," opísal Štefanec výhody tejto stratégie.

Ďalším prínosom, podľa jeho slov, je význam, ktorý komisia v rámci tohto projektu venuje malému a strednému podnikaniu a start-upom. "Start-upy sú dnes motorom rozvoja a inovácií v ekonomike. V rámci Jednotného digitálneho trhu bude možné založiť malý internetový podnik s celoeurópskou pôsobnosťou len pomocou niekoľkých kliknutí," upozornil Štefanec. Avšak dodal, že digitalizácia ekonomiky so sebou prináša aj riziká, plynúce z neoprávneného zhromažďovania a využívania dát.

Upozornil, že tak, ako je spotrebiteľ chránený pri bežnom obchodnom styku, aj Jednotný digitálny trh predpokladá posilnenie mechanizmov, ktoré zabránia zneužívaniu dát a osobných údajov občanov EÚ. Zvýšenie bezpečnosti, ochrana pred kybernetickou šikanou a zneužívaním detí v digitálnom priestore budú však podľa neho účinné len pri úzkej súčinnosti medzi súkromnými poskytovateľmi internetového pripojenia a európskymi inštitúciami.

Súvisiace články

Aktuálne správy