Nemecký súkromný sektor v apríli pokračoval v raste

Zložený index nákupných manažérov podľa finálnych údajov agentúry Markit klesol na 54,1 bodu z marcových 55,4 bodu. Francúzsky súkromný sektor v apríli spomalil rast. Zložený index nákupných manažérov (PMI) pre druhú najväčšiu ekonomiku eurozóny klesol na 50,6 bodu z marcovej hodnoty 51,5 bodu.

Nemecký súkromný sektor v apríli expandoval miernejším tempom ako predchádzajúci mesiac, výsledky prieskumu, ktorý zverejnila v stredu agentúra Markit, však poukazujú na silný štart najväčšej európskej ekonomiky do druhého kvartála. Zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý zahŕňa aktivitu v spracovateľskom priemysle aj službách, podľa finálnych údajov klesol na 54,1 bodu z marcových 55,4 bodu. Udržal sa tak pohodlne nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu.

Sektor služieb evidoval pomalší rast nových objednávok a očakávania v porovnaní s marcom mierne klesli, celkovo však firmy zostávajú optimistické, uviedla agentúra Markit. Pracovné miesta pribúdali najpomalším tempom za zhruba rok, k čomu podľa niektorých respondentov prispelo januárové zavedenie plošnej minimálnej mzdy 8,50 USD za hodinu. Časť firiem v sledovanom období zvyšovala výstupné ceny, tie však rástli pomalším tempom ako ceny vstupov, uviedla agentúra Markit. Spracovateľské odvetvie a služby spolu tvoria viac ako dve tretiny výkonu nemeckej ekonomiky.

Francúzsky súkromný sektor podľa osobitných údajov agentúry Markit v apríli spomalil rast. Zložený index nákupných manažérov (PMI) pre druhú najväčšiu ekonomiku eurozóny klesol na 50,6 bodu z marcovej hodnoty 51,5 bodu. Stagnovali nové objednávky a spomaleniu aktivity nezabránilo ani ďalšie výrazné znižovanie výstupných cien. Očakávania firiem však boli na druhej strane najoptimistickejšia za viac ako tri roky a mierne vzrástla aj zamestnanosť v sektore, uviedla agentúra Markit.

Súvisiace články

Aktuálne správy