Medzimesačný rast maloobchodu SR druhý najlepší v rámci EÚ

Najviac marcové maloobchodné tržby medzimesačne posilnili v Poľsku, a to o 1,5 %, na Slovensku stúpli o 1,1 %, ale v rámci celej Európskej únie sa zmenšili o 0,6 %

Sezónne upravené maloobchodné tržby v eurozóne v marci oproti februáru oslabili o 0,8 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zmenšili o 0,6 %. Medziročne sa marcové maloobchodné tržby v eurozóne zvýšili o 1,6 % a v rámci celej EÚ oproti marcu minulého rola stúpli o 2,5 %. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku sa maloobchodné tržby medzimesačne vyvíjali lepšie ako priemer eurozóny aj EÚ, keďže o 1,1 % posilnili. Medzimesačný rast tržieb na Slovensku pritom bol v rámci EÚ druhý najvýraznejší po Poľsku, kde stúpli o 1,5 %. Tretí najvýraznejší medzimesačný rast bol v Dánsku, kde vzrástli o 0,9 %. Najvýraznejšie marcové tržby oproti februáru klesli v Portugalsku (-3,5 %), Slovinsku (-2,8 %) a Nemecku (-2,3 %).

Medziročne sa tržby slovenského maloobchodu marci zvýšili o 1,9 %, čiže menej ako bol priemer celej EÚ, ale ich rast bol silnejší v porovnaní s priemerom za eurozónu. V rámci členských krajín EÚ maloobchod medziročne najviac posilnil na Malte (8,9 %), v Poľsku (8,7 %), Lotyšsku (6,5 %) a v Írsku (6,4 %). Medziročne maloobchod oslabil v Slovinsku (-1,8 %), Rumunsku (-1,3 %), Belgicku (-0,9 %) a vo Fínsku (-0,3 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy