Súkromný sektor eurozóny pokračuje v silnom raste

Aktivita súkromného sektora eurozóny v úvode druhého štvrťroka slušne rástla, keďže rast objednávok povzbudil firmy, aby prijali väčší počet zamestnancov. Zložený index nákupných manažérov (PMI) zahŕňajúci sektory služieb aj priemyslu podľa konečných údajov bol v apríli na úrovni 53,9 bodu. Informovala o tom v stredu agentúra Markit, ktorá je zostavovateľom indexu. Aprílová hodnota indexu tak bola vyššia v porovnaní s predbežným odhadom, ktorý naznačoval, že bude vo výše 53,5 bodu. PMI tak bol tesne pod marcovým jedenásťmesačným maximom 54 bodov. Hodnota indexu nad hranicou 50 bodov signalizuje rast aktivity súkromného sektora.

PMI za apríl naznačuje, že hospodárstvo eurozóny počas apríla až júna medzikvartálne posilní o 0,4 %, uviedol hlavný ekonóm agentúry Markit Chris Williamson. Znamená to, že ekonomický rast eurozóny za druhý štvrťrok bude rovnaký, aký podľa odhadov bol v prvom kvartáli. S cieľom dosiahnuť rast však firmy v apríli opäť redukovali ceny svojej produkcie, hoci menej výrazne. Zložený index výrobných cien v apríli stúpol na 49,2 bodu z marcových 48,9 bodu, ale už tri roky zostáva pod úrovňou 50 bodov.

Znižovanie cien pomohlo udržať na vysokej úrovni tempo rastu aktivity sektora služieb, ktorý ekonomike eurozóny dominuje. PMI služieb bol v apríli vo výške 54,1 bodu, čiže tesne pod marcovým osemmesačným maximom 54,2 bodu. Index nových objednávok zostal na marcovom takmer štvorročnom maxime 54,6 bodu. To firmy v odvetví služieb povzbudilo k tomu, aby už šiesty mesiac zvyšovali počet zamestnancov.

Súvisiace články

Aktuálne správy