Netradičné gastráče: Farmárske stravné lístky majú zaručiť, že potraviny sú priamo z regiónu

Novinka na gastrotrhu má za cieľ podporiť lokálnych výrobcov potravín. Zaplatiť lístkami môžete priamo u poľnohospodárov, na farmárskych trhoch alebo aj v reštauráciách.

Na horských lúkach a pasienkoch ešte stále nájdeme pasúce sa ovce. Je pri nich bača, ktorý ich podojí a počas dňa vyrába syry, bryndzu alebo žinčicu. Napriek tomu, že sú to čerstvé výrobky, ktoré chutia celkom inak, takéto hospodárstvo veľký zárobok neprináša. Produkty zo salaša sa predávajú väčšinou len lokálne. Veľkí odberatelia tlačia ceny tak nízko, že by si salašníci nezarobil ani na náklady. Preto sa asi päťsto malých poľnohospodárov zapojilo do projektu nových stravných lístkov. Najväčším problémom miestnych farmárov je totiž dostať výrobky k zákazníkom do väčších miest. A s tým by im teraz mohli pomôcť.

Nápad pochádza od manželov Leitnerových. Princíp je jednoduchý. Firmy stravné lístky svojim zamestnancom dožičia ako benefit. A tí následne vo svojom okolí môžu nakúpiť priamo u farmárov, vo vybraných obchodoch alebo reštauráciách. Dostanú sa tak k tým najlepším lokálnym potravinám a navyše podporia malých poľnohospodárov. "Sme presvedčení o tom, že aj slovenskí konzumenti a spotrebitelia si zaslúžia, aby mali kvalitu, ktorú im slovenskí farmári ponúkajú," vyjadril sa Erik Leitner, ktorý celý princíp projektu opisuje na webe.

Farmárske lístky zatiaľ fungujú v banskobystrickom regióne. Už čoskoro sa ale majú rozšíriť po celom Slovensku. V obchode zákazníkom stačí, aby našli logo farmárskych lístkov na produkte, ktorý chcú kúpiť. To je zárukou, že pochádza z miestnej produkcie. Ak sa na stravný lístok najedia v reštaurácii, znamená to, že tá od lokálnych producentov odoberá čerstvé potraviny. Leitnerovci  zároveň strážia vysokú kvalitu surovín a tiež maržu koncového predajcu, ktorý sa musí s výrobcami spravodlivo rozdeliť.

Súvisiace články

Aktuálne správy