Ceny ropy dosiahli nové tohtoročné maximá, cena Brentu prekročila 68,5 USD

Ceny ropy dnes vzrástli na nové tohtoročné maximá, na ktoré ich posunuli najnovšie protesty v Líbyi, ako aj pokračujúci konflikt v Jemene a oslabovanie kurzu dolára. Informovala o tom agentúra Reuters.

V priebehu apríla zaznamenali ceny ropy rast o 20 % (Brent) a 25 % (WTI). Ekonómovia predpokladajú, že výrazný rast dosiahnu aj za prvý májový týždeň, napriek signálom z Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), že na najbližšej schôdzke na budúci mesiac sa objem produkcie podľa všetkého meniť nebude.

Momentálne ceny ropy potlačili nahor protesty v Líbyi za pracovné miesta. Tie viedli k zablokovaniu ropovodu vedúceho z ložísk do kľúčového prístavu Zueitina. Produkcia ropy v Líbyi dosahuje v súčasnosti menej než 500.000 barelov denne (1 barel = 159 litrov), zhruba tretinu toho, čo krajina ťažila pred rokom 2010.

Ceny okrem toho ovplyvnil aj pokračujúci konflikt v Jemene, ako aj slabnúci dolár, ktorý smeruje k štvrtému týždňovému poklesu voči košu svetových mien po sebe. Navyše, Americký ropný inštitút (API) zverejnil, že zásoby ropy v USA za minulý týždeň klesli o 1,5 milióna barelov, zatiaľ čo trhy očakávali rast. Ministerstvo energetiky USA svoje údaje zverejní dnes.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júni vzrástla do 6.43 h SELČ o 78 centov na 68,30 USD (61,44 eura) za barel, pričom predtým zaznamenala rast na 68,53 USD/barel. To bolo nové tohtoročné maximum.

Cena americkej ľahkej ropy WTI vzrástla o 1,08 USD na 61,48 USD za barel. Predtým sa dostala na 61,69 USD/barel, najvyššiu hodnotu počas obchodovania v roku 2015.

Súvisiace články

Aktuálne správy