Zisk hypotekárnej agentúry Freddie Mac sa prepadol na 524 mil. USD

Americká hypotekárna agentúra Freddie Mac oznámila za 1. štvrťrok tohto roka pokles zisku pod 525 miliónov USD, zatiaľ čo v rovnakom období minulého roka zisk počítala na miliardy. Oproti 4. kvartálu 2014 je však výsledok výrazne lepší. Informovala o tom agentúra AP.
Spoločnosť uviedla, že za obdobie od januára do konca marca dosiahla zisk na úrovni 524 miliónov USD (471,35 milióna eur). Pre porovnanie, v 1. štvrťroku 2014 zaznamenala agentúra zisk až 4 miliardy USD. Dôvodom prudkého poklesu sú straty z finančných derivátov. V porovnaní so 4. štvrťrokom 2014 je však výsledok lepší, keďže za posledné tri mesiace vlaňajška zaznamenala Freddie Mac zisk len 227 miliónov USD. Navyše, spoločnosť evidovala ziskový kvartál už 14. štvrťrok po sebe.
Menšia z dvoch kľúčových amerických hypotekárnych agentúr zároveň dodala, že na budúci mesiac vyplatí ministerstvu financií dividendu vo výške 746 miliónov USD. Keď sa tak stane, celkový objem vyplatených dividend dosiahne 92,6 miliardy USD, čím agentúra vysoko prekoná hodnotu pomoci od štátu potom, ako sa počas finančnej krízy dostala do problémov.
Po nástupe svetovej finančnej krízy v roku 2008 sa hypotekárne agentúry Fannie Mae a Freddie Mac dostali do existenčných problémov. Obom spoločnostiam štát poskytol finančnú pomoc, pričom Fredie Mac dostala celkovo 71 miliárd USD. Celkový objem pomoci zo strany štátu predstavoval 187 miliárd USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy