EK dala podmienené schválenie pre svetovú kávovú spoločnosť

Transakcia by mala byť uzavretá v treťom kvartáli tohto roka.

Spoločnosti D.E Master Blenders 1753 B.V. a Mondelez International, Inc. získali od Európskej komisie podmienené schválenie na zlúčenie svojich jednotlivých podnikov s kávou a vytvorenie globálnej spoločnosti zameriavajúcej sa výlučne na kávu, Jacobs Douwe Egberts (JDE). Spoločnosti oznámili svoj plán pred rokom, komisiu o ňom informovali v októbri 2014.

„Zlúčenie nášho podniku s kávou a D.E Master Blenders 1753 vytvára novú veľkú silu na trhu s kávou, ktorá predstavuje fantastické portfólio technologických platforiem a globálnych i regionálnych značiek,“ uviedla výkonná riaditeľka Mondelez International Irene Rosenfeld. Transakcia by mala byť uzavretá v treťom kvartáli tohto roka, kedy Mondelez dostane približne štyri miliardy eur a 49-percentný podiel v podniku JDE. Väčšinovým podielnikom bude Acorn Holdings B.V., vlastník spoločnosti D.E Master Blenders 1753.

JDE má byť poprednou svetovou, výhradne kávovou spoločnosťou s ročným obratom viac ako päť miliárd eur a s približne 12 tisíc zamestnancami. „S využitím našich kultových značiek, bohatej histórie a špičkových technológií chceme konzumentom kávy dať to, čo si zaslúžia: väčší výber a dostupnosť niektorých najlepších značiek kávy na svete,“ uviedol výkonný riaditeľ pre JDE Pierre Laubies.

D.E Master Blenders 1753 je kávovou a čajovou spoločnosťou. Jej výrobky sa predávajú vo viac ako 45 krajinách, zamestnáva približne 7 500 zamestnancov. V jej portfóliu sú značky ako Douwe Egberts, Senseo či Pickwick. Mondelez International je výrobcom čokolády, sušienok, žuvačiek, bonbónov, kávy a rozpustných nápojov. Zamestnáva zhruba 110 tisíc ľudí a svoje výrobky predáva v 165 krajinách. Medzi jej najznámejšie značky patrí čokoláda Milka, káva Jacobs či sušienky Oreo. Na slovenskom trhu pôsobí od roku 1992.

Súvisiace články

Aktuálne správy