Rusko chce podporiť zahraničné automobilky

Podľa zdrojov blízkych odvetviu by pripravované opatrenia vlády mali zmierniť negatívne dopady kurzových vplyvov na zahraničné automobilky, ktoré vyrábajú v Rusku

Ruská vláda pripravuje opatrenia na podporu zahraničných automobiliek, ktoré majú v krajine výrobné prevádzky, s cieľom zmierniť negatívne dopady prudkých výkyvov kurzu ruského rubľa. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters, pričom sa odvolávala na zdroje blízke odvetviu. Zahraničné automobilky musia v Rusku do roku 2020 preinvestovať 60 % nákladov súvisiacich s výrobou pre tamojší trh, aby si mohli nárokovať výhody vrátane nižších dovozných ciel.

Splnenie tejto podmienky však komplikuje prepad hodnoty ruského rubľa, čo výrobcom prudko zdražuje dovozy komponentov. Ministerstvo hospodárstva chce preto firmám umožniť, aby sa pri oceňovaní dovážaných komponentov riadili kurzom rubľa, ktorý bude zafixovaný voči hlavným svetovým menám, uviedol zdroj. Stanovisko ministerstva sa agentúre Reuters nepodarilo získať.

Predaj áut v Rusku, ktorý niekoľko rokov rástol viac ako 10-percentným tempom, sa v roku 2014 prudko zmenšil. Ekonomika krajiny totiž oslabila v dôsledku nižších cien ropy a západných sankcií pre rolu Moskvy v ukrajinskej kríze. Okrem toho v minulom roku spadla hodnota ruského rubľa, čo spotrebiteľov donútilo, aby veľké nákupy odložili na neskoršie obdobie. V marci predaje na ruskom automobilovom trhu medziročne prepadli o 42,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy