Dolár voči spoločnej európskej mene posilnil

Svetové devízové trhy - euro, dolár, britská libra, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Dolár voči spoločnej európskej mene posilnil“ rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskom devízovom trhu v treťom odseku

LONDÝN 5. mája (SITA, Reuters) – Dolár v utorok oproti spoločnej európskej mene posilnil, ale jeho dlhodobejší rast je neistý po tom, ako v apríli oslabil najvýraznejšie za takmer štyri roky. V utorok si americká mena voči euru najprv pripísala 0,5 %, ale potom o časť ziskov prišla. V porovnaní s predchádzajúcim dňom však bol dolár aj tak o 0,3 % silnejší, a to na úrovni 1,1115 USD/EUR.

Libru negatívne ovplyvňuje pravdepodobnosť toho, že po britských voľbách nastane neistota trvajúca niekoľko dní alebo aj týždne v súvislosti so zostavením novej vlády. Mnohí analytici tvrdia, že hodnota libry je ohrozená. V utorok sa však kurz britskej meny voči doláru nezmenil a bol na úrovni 1,5118 USD/GBP.

Stredoeurópske meny oproti euru v utorok pokračovali v posilňovaní vďaka dobrej perspektíve ekonomického rastu regiónu. Poľský zlotý si do 10:15 SELČ pripísal 0,21 % a stúpol na 4,026 PLN/EUR, maďarský forint vzrástol o 0,23 % na 302,00 HUF/EUR a česká koruna posilnila o 0,05 % na 27,350 CZK/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy